środa, 7 marca 2012

Deserkowe muffinki bardzo czekoladowe

          Przepis pochodzi z książki Nigella Expresowo. W książce są to deserki, moje bardziej przypominają muffinki z minimalnej ilości mąki. Jak dotąd jedne z najlepszych czekoladowych muffinek jakie robiłam.

Składniki:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 175g cukru
  • 4 jajka
  • 50g mąki
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • szczypta soli
               Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Dodać mąkę, sodę i sól. Następnie dodać roztopioną czekoladę i masło. Najlepiej poczekać aż ostygną ale ja często wlewam od razu, szybko mieszając. Przelać do pojemniczków i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C około 20-25min (zależy od wielkości foremek).


6 komentarzy:

  1. Mocno czekoladowe! Kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ! Szybkie i zapewne smaczne. W następny weekand muszę się za nie zabrać. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu:)

      Usuń
  3. Uwielbiam czekoladę, a te muffinki wyglądają genialnie. Wydają się być szybkie w przygotowaniu, czyli przepis idealny. Wyszły Ci na prawdę piękne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo szybkie i mocno czekoladowe:)

      Usuń
  4. najlepsze muffinki jakie kiedykolwiek jadłam!
    w ciagu godziny zniknęła cała blacha
    baaardzo polecam

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)