Testowałam wiele sposobów na naleśniki i najczęściej robię je po prostu na oko. Jednak wczoraj postanowiłam wypróbować przepis z bloga brulionzprzepisami i wyszły naprawdę super. Polecam wypróbować.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka zimnej wody
- 2-3 krople oleju
- 2 i 1/4 szklanki maki
- 3 jajka
- szczypta soli
Wszystkie składniki wraz z olejem wymieszać najlepiej mikserem na jednolita masę. Rozgrzać
dobrze teflonowa patelnie. smazyc cienkie nalesniki (na duza patelnie
nakladam niecala chochle). Odwracac na druga strone i smazyc z obu
stron na rumiano.
Naleśniczki zapewne pychotka, ale proponuję dodać wode mineralną gazowaną zamiast zwykłej wody .Wtedy będą puszyste i delikatne.
OdpowiedzUsuńDobry pomysł, wypróbuję:)
Usuń