Bardzo proste i szybkie danie! Polecam szczególnie dla zabieganych. Kilka składników i można przygotować pyszne danie:)
Składniki:
- 200 mrożonej mieszanki chińskiej
- 200 g kapusty pekińskiej
- sos sojowy
- sos chilli
- makaron chiński
Na rozgrzanym oleju podsmażyć poszatkowaną kapustę, dodać
warzywa mrożone. Gdy trochę wody odparuje dodać sos sojowy i dusić pod
przykryciem około 10min. Doprawić do smaku sosem chilli i ewentualnie
innym do smaku. Dodałam jeszcze sos chilli limonka z kolendrą.
Oto składniki używane przeze mnie. Wypróbowałam kilka rodzajów
makaronów, ale najbardziej odpowiada mi ten, zakupiony w Lidlu podczas
tematycznego tygodnia. W słoiczku obok makaronu jest sos sambal olek -
czyli pasta z chilli. Bardzo przydatna gdy mam ochotę na ostrzejszy
smak. Następnie wspomniany sos limonka z kolendrą, sos sojowy i słodki
sos chilli - też dość ostry.
To danie jest expresowa między innymi dzięki makaronowi, którego się
nie gotuje, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać 4min. Potem już tylko
dorzucam do warzyw i pyszne danie gotowe.
A to wersja z kurczakiem. Pierś kurczaka z solą i
pieprzem w sezamie. Usmażony na patelni (u mnie trochę się przypalał
więc smażenie dokończyłam w piekarniku 200° około 5-7min). Pokrojony w
paski.
Smacznego.
Uwielbiam kuchnię chińską, ale... nie przepadam za gotowymi mieszankami. Mimo wszystko Twoje danie wygląda smakowice, a i z tego co widzę przyprawione też jest bosko ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre danie, widze po składnikach :D Robię w niedziele, bo wtedy będę miała więcej czasu!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam makaronu takiego. Pora to zmienić!
OdpowiedzUsuń