piątek, 17 lutego 2012

Chiński makaron z warzywami

 Bardzo proste i szybkie danie! Polecam szczególnie dla zabieganych. Kilka składników i można przygotować pyszne danie:)

Składniki:

  • 200  mrożonej mieszanki chińskiej
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • sos sojowy
  • sos chilli 
  • makaron chiński

        Na rozgrzanym oleju podsmażyć poszatkowaną kapustę, dodać warzywa mrożone. Gdy trochę wody odparuje dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem około 10min. Doprawić do smaku sosem chilli i ewentualnie innym do smaku. Dodałam jeszcze sos chilli limonka z kolendrą. 
 Oto składniki używane przeze mnie. Wypróbowałam kilka rodzajów makaronów, ale najbardziej odpowiada mi ten, zakupiony w Lidlu podczas tematycznego tygodnia. W słoiczku obok makaronu jest sos sambal olek - czyli pasta z chilli. Bardzo przydatna gdy mam ochotę na ostrzejszy smak. Następnie wspomniany sos limonka z kolendrą, sos sojowy i słodki sos chilli - też dość ostry.
To danie jest expresowa między innymi dzięki makaronowi, którego się nie gotuje, wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać 4min. Potem już tylko dorzucam do warzyw i pyszne danie gotowe.

A to wersja z kurczakiem. Pierś kurczaka z solą i pieprzem w sezamie. Usmażony na patelni (u mnie trochę się przypalał więc smażenie dokończyłam w piekarniku 200° około 5-7min). Pokrojony w paski.
          Smacznego.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam kuchnię chińską, ale... nie przepadam za gotowymi mieszankami. Mimo wszystko Twoje danie wygląda smakowice, a i z tego co widzę przyprawione też jest bosko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre danie, widze po składnikach :D Robię w niedziele, bo wtedy będę miała więcej czasu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam makaronu takiego. Pora to zmienić!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)