Czekolada to mój ulubiony składnik deserów, a brownie należy do najbardziej lubianych przeze mnie ciast. Ten przepis jest bardzo prosty. Wypatrzyłam go na blogu natchnionej gdzie można znaleźć sporo przepisów z wykorzystaniem czekolady. Ten postanowiłam od razu wypróbować.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 175 g masła
- 3 jajka
- 250 g cukru
- 150 g mąki
- ¼ łyżeczki sody
- 100g orzechów włoskich
Czekoladę i masło należy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w inny dowolny sposób. Osobno ubić jajka z cukrem. Połączyć z czekoladą, dodać mąkę i sodę. Dodać orzechy, ja akurat nie miałam więc nie dodałam.
Przełożyć do blaszki posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st. C około 30min, tyle wystarczy bo ciasto powinno być wilgotne i ciężkie.
Pokroić na kwadraty.
Wyśmienite połączenie brownie z filiżanka kawy:) serdecznie polecam wszystkim słodyczolubnym konsumentom!
OdpowiedzUsuńWygląda pyszniusio! I ta czekolada hmmmmmm mniam!
OdpowiedzUsuńZachęcam do upieczenia czegoś tak pychotliwie wyglądającego jak Twoje ''Brownie - mocno czekoladowe'' tylko bez mąki i wrzucenie przepisu do mojej akcji-konkursu WYPIEKI BEZ MĄKI
http://funandtaste.blogspot.com/2012/03/zapraszamy-do-akcji-konkursu-wypieki.html
Gorąco zapraszam do udziału :)
Pozdrawiam
Chętnie wezmę udział:)
Usuńjaka duża ta blacha???
OdpowiedzUsuńBlacha 22cm x 22cm
Usuńja daję o wiele mniej cukru i dodaję kakao:)
OdpowiedzUsuń