piątek, 24 lutego 2012

Brownie - mocno czekoladowe

         Czekolada to mój ulubiony składnik deserów, a brownie należy do najbardziej lubianych przeze mnie ciast. Ten przepis jest bardzo prosty. Wypatrzyłam go na blogu natchnionej gdzie można znaleźć sporo przepisów z wykorzystaniem czekolady. Ten postanowiłam od razu wypróbować.


Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 175 g masła 
  •  3 jajka 
  • 250 g cukru
  • 150 g mąki
  • ¼ łyżeczki sody
  • 100g orzechów włoskich


           Czekoladę i masło należy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w inny dowolny sposób. Osobno ubić jajka z cukrem. Połączyć z czekoladą, dodać mąkę i sodę. Dodać orzechy, ja akurat nie miałam więc nie dodałam.
           Przełożyć do blaszki posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st. C około 30min, tyle wystarczy bo ciasto powinno być wilgotne i ciężkie.


Pokroić na kwadraty.


6 komentarzy:

  1. Wyśmienite połączenie brownie z filiżanka kawy:) serdecznie polecam wszystkim słodyczolubnym konsumentom!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pyszniusio! I ta czekolada hmmmmmm mniam!
    Zachęcam do upieczenia czegoś tak pychotliwie wyglądającego jak Twoje ''Brownie - mocno czekoladowe'' tylko bez mąki i wrzucenie przepisu do mojej akcji-konkursu WYPIEKI BEZ MĄKI
    http://funandtaste.blogspot.com/2012/03/zapraszamy-do-akcji-konkursu-wypieki.html
    Gorąco zapraszam do udziału :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka duża ta blacha???

    OdpowiedzUsuń
  4. ja daję o wiele mniej cukru i dodaję kakao:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)