czwartek, 24 maja 2012

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

            Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. Za pierwszym razem wyszedł mi dorodny zakalec. Jednak smak ciasta bardzo nam odpowiadał, dlatego przełknęłam porażkę i spróbowałam ponownie. Warto było! 
        Włożyłam w nie więcej serca... i wyciągnęłam wcześniej składniki, by były w temperaturze pokojowej.  Inspiracja stąd.


Składniki na spód:
  • 0,5 kg mąki luksusowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
  • pół szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy do smaku
  • 350g rabarbaru pokrojonego w kostkę
  
Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego - 16g 

           Białka oddzielić i ubić na sztywno, wciąż miksując dodawać cukier, następnie żółtka i potem olej. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mąkę połączoną z proszkiem i maślankę (jogurt). Wyłożyć do blachy (około 30x20). 
            Ułożyć owoce na cieście.
           Kruszonka: wszystkie składniki zmiksować lub wyrobić między palcami. Ułożyć na owocach. Piec do suchego patyczka około 1 godz w temp. 180st. C. Wystudzić.
          
          Smacznego:)



23 komentarze:

  1. Ciasta z kruszonką uwielbiam. Jako dziecko zawsze wyjadałam kruszonkę z wierzchu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wstyd się przyznać ale ciasto rabarbarowe jadłam raz w życiu w dzieciństwie...zawsze myślałam, że ciasto z rabarbarem wymaga sporego nakładu pracy, sama nie wiem dlaczego ;)
    Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania:) Pierwszy raz wyszedł zakalec, ale to chyba wina zbyt zimnych jajek i maślanki.

      Usuń
    2. To dla mnie cenne wskazówki :) Jeszcze dzisiaj kupie rabarbar. Jeśli się uda to na pewno się pochwalę :)

      Miłego dnia!

      Usuń
    3. Wzajemnie, życzę powodzenia i miłego dnia:)

      Usuń
    4. Dziękuje :)
      Zrobiłam ale z ciasta na którym bazuje większość moich placków, tak dla pewności, że uda się za pierwszym razem. Efekt na moim blogu.
      Ślicznie dziękuje za inspiracje :)

      Pozdrawiam ♥ Pati

      Usuń
  3. a u mnie rabarbar w lodówce leży i czeka na swoją kolej, a czasu jak zwykle brak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na jakieś info z jego wykorzystania gdy czasu się trochę znajdzie:)

      Usuń
  4. Uielbiam takie placki z każdymi owocami, no i ta kruszonka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Kruszonka zawsze dodaje smaku:)

      Usuń
  5. Wyśmienite smaki, pyszne ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham ciasto na maślance:)

    OdpowiedzUsuń
  7. apetyczne! na jutro mam zaplanowane podobne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja tarta też bardzo apetyczna:)

      Usuń
  8. Piekę bardzo podobne ciasto, też ostatnio zrobiłam je z rabarbarem, jest przepyszne, muszę spróbować tej wersji z kruszonka ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam, bardzo smakowite:)

      Usuń
  9. Wspaniale wygląda, takie puszyste z dużą ilością kruszonki i do tego jeszcze rabarbar...mniam... aż nabrałam ochoty na ciasto z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania z tego przepisu, naprawdę smaczne:)

      Usuń
  10. Genialne zdjęcie. Gratuluje zarówno ciasta jak i fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piekę naprawdę rzadko ciasto z rabarbarem , ale tylko dlatego ,że w domu lubię je tylko ja :(

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)