sobota, 14 kwietnia 2012

Nocne bułeczki

      Coraz częściej piekę pieczywo sama. Jakoś tak się złożyło, że ostatnio głównie bułki. Jest kilka powodów, dlaczego to robię. Przede wszystkim to bardzo przyjemne:) Jak dla mnie wyrabianie ciasta drożdżowego to wspaniały relaks. I jak na ironię, mam ochotę piec bułeczki gdy jestem najbardziej zmęczona. Niekiedy po prostu ograniczy mnie czas, bo jakby nie było bułeczki drożdżowe muszą trochę porosnąć. Poza tym zapach bułeczek piekących się w piekarniku, rozchodzący się po mieszkaniu... I niewiele jest rzeczy lepszych niż ciepłe bułeczki na śniadanie. No i wydaje mi się, że takie swoje pieczywo jest jednak trochę zdrowsze.           
         Przepis na te bułeczki pochodzi  z bloga Izy. Polecam wypróbować szczególnie dlatego, że ciasto robi się wieczorem i całą noc czeka ono w lodówce. Rano pozostaje uformować bułeczki i upiec. A są naprawdę smaczne i puszyste.

Składniki:
  • 3 szk. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczane
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szk. wody/mleka pół na pół
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko + odrobina mleka do smarowania bułek
            1. Wieczorem.
Drożdże rozpuścić w płynie z cukrem. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zagniatać przez około 5min, przykryć, odstawić na 5min, potem zagniatać jeszcze około 3min. Po wyrobieniu uformować kulkę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do lodówki na noc. 
           2. Rano
Ciasto wyłożyć, uformować bułki, ułożyć na blasze i odstawić na około 20min do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220st. C. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec około 20min.

W sam raz na sobotnie śniadanie:)

14 komentarzy:

  1. też mam zamiar zacząć piec coraz częściej sama :) a bułeczki apetycznie wyglądają :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wygladaja, porywam jedna na sniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pulchniutkie bułeczki, wyglądają przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonim z linkiem reklamowym, dlatego usunięty.

      Usuń
  5. Oj spóbuję niedługo. Po mału przymierzam się do samodzielnego wypieku pieczywa, więc te powinny być dobre na początek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że te bułeczki będą Ci smakowały:)

      Usuń
    2. Zrobiłam je w weekend i na prawdę jestem z nich dumna. REWELACJA! I rzeczywiście robi się stosunkowo szybko. Bardzo więc dziękuję za ten przepis.

      Usuń
    3. O jak się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i że smakowały:)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu ? Mela

      Usuń
    2. Mela, to zależy jak duże bułki preferujesz, spokojnie można podzielić ciasto na 12-14 bułeczek.

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)