czwartek, 5 kwietnia 2012

Krokiety z kapustą i grzybami

           Toż to klasyk kuchni polskiej:) Wspaniałe połączenie smaków, naleśniki i pyszny kwaskowaty farsz. To wszystko zawinięte, otoczone w panierce i usmażone. Mniam:)
  
            Składniki:
  • gotowe naleśniki, np wg tego przepisu
  • kapusta kiszona 
  • grzybki, tu pieczarki, ale lepsze są leśne
  • cebula pokrojona w kostkę
  • pieprz
  • jajko i bułka tarta do panierki
             Z farszem trzeba trochę pokombinować, doprawić wg własnego uznania by smakowało tak jak chcemy. Cebulkę podsmażyć, dodać grzybki, kapustę i przyprawy. Dusić do miękkości. Przełożyć farsz na naleśniki i poskładać w kopertki. Jajko roztrzepać. Krokiety otoczyć w jajku, potem w bułce tartej z dodatkiem soli i smażyć na złoty kolor.


2 komentarze:

  1. u mnie krokiety stanowią jedną z głównych propozycji na Wigilię.
    ale w ciągu roku i tak zjadamy ich w moim domu tony! Babcia jest mistrzynią w ich robieniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, mniam. Też uwielbiam takie krokieciki :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)