Składniki:
- gotowe naleśniki, np wg tego przepisu
- kapusta kiszona
- grzybki, tu pieczarki, ale lepsze są leśne
- cebula pokrojona w kostkę
- pieprz
- jajko i bułka tarta do panierki
Z farszem trzeba
trochę pokombinować, doprawić wg własnego uznania by smakowało tak jak
chcemy. Cebulkę podsmażyć, dodać grzybki, kapustę i przyprawy. Dusić do
miękkości. Przełożyć farsz na naleśniki i poskładać w kopertki. Jajko
roztrzepać. Krokiety otoczyć w jajku, potem w bułce tartej z dodatkiem
soli i smażyć na złoty kolor.
u mnie krokiety stanowią jedną z głównych propozycji na Wigilię.
OdpowiedzUsuńale w ciągu roku i tak zjadamy ich w moim domu tony! Babcia jest mistrzynią w ich robieniu.
To prawda, mniam. Też uwielbiam takie krokieciki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam