środa, 25 kwietnia 2012

Bułki pełnoziarniste

             Były ostatnio same białe bułki. Przyszedł czas na zdrowsze, pełnoziarniste bułeczki. Pomocny oczywiście okazał się blog Izy, gdzie znalazłam przepis i po lekkiej modyfikacji wyszły takie bułeczki:


Składniki:
  • 100g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 150g pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 75 ml ciepłego mleka
  • 75 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 15g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • jajko do posmarowania i coś do posypania (u mnie otręby owsiane)

              Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody z dodatkiem cukru i łyżeczki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki połączyć, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Można to zrobić mikserem lub ręcznie, jak ja. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie zagnieść kilkoma ruchami i podzielić na 6 równych części. Zrobić kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować jajkiem, naciąć i posypać. Piec 15min w temp. 200st. C.

8 komentarzy:

  1. Piękne! U mnie właśnie pszenne dopiero co zrobiłam;) Pyszne muszą być te Twoje, wyglądają na takie! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak długo należy czekać w poszczególnych etapach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie było to trochę ponad pół godz, ale to zależy od warunków. Moje ciasto rosło w ciepłym piekarniku (30-40st.C) bo grzejniki już nie grzały.

      Usuń
  3. Bułeczki pięknie wyrośnięte, wyglądają przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pełnoziarniste pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)