środa, 18 kwietnia 2012

Krem z zielonego groszku z razowymi grzankami

           Zupy krem, są smaczne, sycące i do tego bardzo ładne:) Taka zupa powinna być dobrze zmiksowana by uzyskać aksamitną gładkość. Tym razem prezentuję zupę krem z zielonego mrożonego groszku z grzankami z razowego chleba.




Składniki:
  • 250g mrożonego groszku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g serka topionego 
  • 1 łyżka śmietany gęstej lub jogurtu
  • pieprz
  • 2 kromki razowego chleba
  • oliwa do smażenia

           Groszek zalać wodą, dodać obrany czosnek i kostkę i zagotować. Wody nie powinno być więcej niż tak by zakryła groszek. Gotować około 10min. Po tym czasie przerzucić groszek do blendera, dorzucić serek i śmietanę. Dolać trochę wody z bulionem w zależności jak gęsty krem chcemy uzyskać. Przełożyć ponownie do garnka i zagotować. Doprawić do smaku.
           Kromki chleba razowego pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Ja dodałam trochę suszonej słodkiej papryki. Dorzucić do kremu. 
            Smacznego:)



7 komentarzy:

  1. Jaki ma śliczny kolor. Ja nie wiem co bym robiła to taki zieleniutki mi nie chce wyjść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba zależy od groszku, ale to był taki zwykły mrożony. Kolor jest naprawdę piękny, relaksujący:)

      Usuń
  2. Uwielbiam groszkową :) Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Elektryzująco zielona :) Lubię takie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Groszek nadał naprawdę świetny kolor, co nie w pełni ukazują zdjęcia:)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)