czwartek, 21 marca 2013

Mini ptysie z bitą śmietaną

                To chyba jedne z najczęściej kupowanych przeze mnie swego czasu ciastek. Wspaniałe z bitą śmietaną i masą budyniową. Ponieważ jestem ich wielką fanką postanowiłam przygotować takie w domu. Okazuje się, że przygotowanie ich jest całkiem proste a smak rewelacyjny! Polecam bardzo!

Ciasto*:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
                Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać dokładnie (by się nie przypaliła) i gotować aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Wystudzić całkowicie! Gdy ciasto wystygnie zmiksować z jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokości 1cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać kółka o średnicy około 2,5cm. Można to zrobić łyżką. Piec w temp. 200st. C przez 20-25min. Ostudzić.

Krem z bitej śmietany:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
          Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Słodzić wg własnych upodobań. Przełożyć śmietanę do rękawa cukierniczego z ostrą podłużną końcówką i nadziewać ptysie kremem. Można też przekroić ptysie i napełnić.

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • lub stopiona czekolada do polania
            Udekorować gotowe ptysie cukrem pudrem lub zrobić esy floresy ze stopionej czekolady.

* Ptysie można przygotować dzień wcześniej i nadziewać przed podaniem by nie nasiąknęły zbyt mocno. Gotowych ptysiów najlepiej nie trzymać w lodówce. 

Smacznego:)

7 komentarzy:

Miło mi, że tu zaglądasz:)