To chyba jedne z najczęściej kupowanych przeze mnie swego czasu ciastek. Wspaniałe z bitą śmietaną i masą budyniową. Ponieważ jestem ich wielką fanką postanowiłam przygotować takie w domu. Okazuje się, że przygotowanie ich jest całkiem proste a smak rewelacyjny! Polecam bardzo!
Ciasto*:
- 1 szklanka wody
- 125 g margaryny do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i mieszać dokładnie (by się nie przypaliła) i gotować aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Wystudzić całkowicie! Gdy ciasto wystygnie zmiksować z jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o szerokości 1cm. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać kółka o średnicy około 2,5cm. Można to zrobić łyżką. Piec w temp. 200st. C przez 20-25min. Ostudzić.
- 300ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Słodzić wg własnych upodobań. Przełożyć śmietanę do rękawa cukierniczego z ostrą podłużną końcówką i nadziewać ptysie kremem. Można też przekroić ptysie i napełnić.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- lub stopiona czekolada do polania
Udekorować gotowe ptysie cukrem pudrem lub zrobić esy floresy ze stopionej czekolady.
* Ptysie można przygotować dzień wcześniej i nadziewać przed podaniem by nie nasiąknęły zbyt mocno. Gotowych ptysiów najlepiej nie trzymać w lodówce.
Smacznego:)
Mniam, mniam, mniam.... :}
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, takie małe słodkości:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne maleństwa!
OdpowiedzUsuńjeju jakie kuszenie od rana:) nie mogę, co za pychota!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygladają !
OdpowiedzUsuńwersje mini są takie... urocze ;)
OdpowiedzUsuńKusisz, oj kusisz :)
OdpowiedzUsuń