poniedziałek, 25 marca 2013

Aksamitny sernik waniliowy z krówką i migdałami

                Bardzo delikatny i przyjemny, a jednocześnie zwarty i dość ciężki. Serniczek wart polecenia:)


Składniki na spód:

  • 150 g ciastek owsianych
  • 60 g masła, roztopionego

             Ciasteczka pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasteczkową, wyrównać i odstawić. 


Składniki na masę serową:

  • 80 dag serka z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Dodatkowo:
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • uprażone na suchej patelni płatki migdałowe (50g)

             Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, krótko mieszając po każdym. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać.

           Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z gorącą wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku. Na wierzchu posmarować masą krówkową i obsypać obficie płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc.

12 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie, uprażone płatki migdałowe to doskonała ozdoba takiego ciasta. Mój mąż uwielbia serniki, więc możliwe, że wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do takich serników nie trzeba mnie długo namawiać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na oko widać, że niebo w gębie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny!!! Uwielbiam serniki,a ten Twój bym chętnie sobie zjadła;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ser, kajmak i migdały - wchodzę w to :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak z masą krówkową, to już go pożeram wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik z kajmakiem .... bajka :) Wygląda na taki bardzo ciężki i wilgotny a takie bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  8. też się skusiłam. Właśnie pika piekarnik, konsumpcja dopiero jutro :(
    Kuchnia pachnie pięknie - słodko, cukierkowo. Mam tylko pytanie: piec z termoobiegiem, góra - dół, ...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim piekarniku najlepiej sprawdza się termoobieg. Wiem jednak, że to dość indywidualna sprawa i z reguły serniki piecze się góra-dół.

      Usuń
  9. Dzięki za informacje o termoobiegu :) Sernik przepyszny, najlepszy jaki dotychczas robiłam, a naprawdę sporo przepisów sprawdziłam. Jedyne zastrzeżenie - robiłam dla dwójki gości, którzy po 5 dużych kawałków spałaszowali, mówiąc że nie mogą się nasycić... Karmel z sernikiem - miękkim i naprawdę aksamitnym - to faktycznie bajka

    OdpowiedzUsuń
  10. ale jaka to dokładnei ma być puszka krówki?:<

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)