Składniki na spód:
- 150 g ciastek owsianych
- 60 g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć,
połączyć z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasteczkową, wyrównać i
odstawić.
Składniki na masę serową:
- 80 dag serka z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
- 4 duże jajka
- pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
- 1/2 puszki masy krówkowej
- uprażone na suchej patelni płatki migdałowe (50g)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser
utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, krótko mieszając po każdym.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej. W tym celu można na niższej półce w piekarniku ustawić naczynie z
gorącą wodą Sernik wstawić na wyższą półkę i piec w temp. 170st. C
przez około 1godz. Studzić w uchylonym piekarniku. Na wierzchu posmarować masą krówkową i obsypać obficie płatkami migdałowymi. Przed
podaniem schłodzić najlepiej przez całą noc.
Wygląda pięknie, uprażone płatki migdałowe to doskonała ozdoba takiego ciasta. Mój mąż uwielbia serniki, więc możliwe, że wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDo takich serników nie trzeba mnie długo namawiać;)
OdpowiedzUsuńna oko widać, że niebo w gębie:D
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńCudowny!!! Uwielbiam serniki,a ten Twój bym chętnie sobie zjadła;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSer, kajmak i migdały - wchodzę w to :)
OdpowiedzUsuńjak z masą krówkową, to już go pożeram wzrokiem :)
OdpowiedzUsuńSernik z kajmakiem .... bajka :) Wygląda na taki bardzo ciężki i wilgotny a takie bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńteż się skusiłam. Właśnie pika piekarnik, konsumpcja dopiero jutro :(
OdpowiedzUsuńKuchnia pachnie pięknie - słodko, cukierkowo. Mam tylko pytanie: piec z termoobiegiem, góra - dół, ...?
W moim piekarniku najlepiej sprawdza się termoobieg. Wiem jednak, że to dość indywidualna sprawa i z reguły serniki piecze się góra-dół.
UsuńDzięki za informacje o termoobiegu :) Sernik przepyszny, najlepszy jaki dotychczas robiłam, a naprawdę sporo przepisów sprawdziłam. Jedyne zastrzeżenie - robiłam dla dwójki gości, którzy po 5 dużych kawałków spałaszowali, mówiąc że nie mogą się nasycić... Karmel z sernikiem - miękkim i naprawdę aksamitnym - to faktycznie bajka
OdpowiedzUsuńale jaka to dokładnei ma być puszka krówki?:<
OdpowiedzUsuń