Tradycyjne danie, jedno z moich ulubionych, co nie byłoby takie oczywiste, gdyż nie przepadam za rybą. Ale w tej postaci mogłabym jeść ją zawsze:)
Składniki na duże naczynie:
- 5 sporych marchewek
- 3 średnie pietruszki
- 1/4 dużego selera
- 1 duża cebula
- 2-3 szklaki wrzącej wody
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 - 3 ziela angielskie i 1 listek laurowy
- po 1/2 łyżeczki: pieprzu, papryki, bazylii, oregano
- 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 10-12 filetów białej ryby (u mnie mintaj), mrożonego lub świeżego
Rybę rozmrozić i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Przyprawić solą i pieprzem, upiec w temp. 200st. C przez około 20min. Można też przygotować rybę bardziej tradycyjnie, czyli obtoczyć w mące i usmażyć.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, odstawić.Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do garnka, zalać wodą, przyprawić i gotować około 20min. Odlać trochę wywaru i wymieszać w nim koncentrat pomidorowy, dodać do warzyw razem z cebulą.
Układać warstwowo na przemian rybę i gorące warzywa. U mnie wyszły dwie warstwy ryby i trzy warzyw. Najlepiej smakuje kilka godzin później, gdy smaki się połączą.
Smacznego:)
Znamy i lubimy:)
OdpowiedzUsuńO ja też lubię rybę po grecku, ale nie wiem czemu na moim stole gości tylko w Wigilię:-)
OdpowiedzUsuńmm ryba po grecku to specjalność mojej babci :)
OdpowiedzUsuńmmmm... :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Agata
Rybka w sam raz na jutrzejszy obiadek:) Nie mogę się doczekać...
OdpowiedzUsuń