środa, 27 marca 2013

Miseczki chlebowe do żurku

                Mimo, że żurek nie jest moją ulubioną zupą, to gdy jest on podany w chlebie moje spojrzenie na tą potrawę zupełnie się zmienia. I tak postanowiłam zmierzyć się z żurkiem i podać go w domowych miseczkach chlebowych. To był strzał w dziesiątkę:) Chlebki wyszły bardzo smaczne i w połączeniu z żurkiem stanowiły wspaniałe danie, które zachwyciło gości. Przepis z MW. Polecam!
              Przygotowałam z podwójnej porcji, by część zamrozić na przyszłość. Żurek przygotowałam wzorując się na przepisie z Kwestii Smaku, choć wprowadziłam też kilka zmian.


Składniki na 6 miseczek: 
  • 2,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 6,5 szklanek mąki pszennej (część zastąpiłam pełnoziarnistą)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (nadaje piękny kolor,  ale można pominąć)
  • 1 białko
  • 36g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 1 żółtko roztrzepane z łyżką wody - do posmarowania


                       Z 0,5szkl wody, łyżki mąki i drożdży zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Mąki połączyć, dodać sól, olej, białko, wodę i zaczyn. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - około 1-1,5godz. Po tym czasie oderwać kawałek ciasta i uformować z niego 6 niewielkich kulek, które będą stanowiły gałkę 'garnuszków'. Pozostałe ciasto podzielić na 6 części i uformować kule. Ułożyć w sporych odstępach (po wyrośnięciu nie powinny się stykać) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstawić na około 30min do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem z wodą i przykleić gałki. Piec na złoto w temp. 200st. C przez około 20min.
                      Chlebki naciąć i wydrążyć by powstały miseczki z pokrywką. Najlepiej ugnieść dno, dobrze jest też przed nalaniem zupy podpiec chwilę w piekarniku w 200st. C by wnętrze się utwardziło i nie było ryzyka, że zupa wypłynie. 


* A co zrobić z chlebkiem z wnętrza miseczek? Można wysuszyć i zmiksować na bułkę tartą, ja właśnie tak zrobiłam. Ale można też wykorzystać do upieczenia puddingu chlebowego lub w jakiś inny dowolny sposób, byle nie wyrzucać:)

Smacznego:)

10 komentarzy:

  1. a przydadzą się własnie tak podaję żurek na Wielkanoc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fantastyczne podany żurek:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda za żurkiem nie przepadam, ale miseczki chlebowe super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może pokuszę się na takie miseczki :) Zapisuję przepis, chyba wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłam takie chlebki do żurku i są wspaniałe na rodzinne spotkania! Za pierwszym razem, wszyscy myśleli że im chleb do jedzenia podałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie tak! Żurek w chlebie jest rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  7. w takiej wersji może bym się przekonała do żurku:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Prze..prze..przepyszny żurek! Oczywiście chlebek zniknął także:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)