Podaję kilka z nich:
- Robiąc jajecznicę, na każde dwa jajka dodaj łyżkę majonezu, a będzie miała naprawdę kremowy smak.
- Aby nadać sałatce delikatną nutę aromatu czosnku, lekko zgnieć jeden ząbek i potrzyj nim wnętrze miski, zanim włożysz do niej sałatę.
- Przed upieczeniem kurczaka włóż pod skórkę plasterki pomarańczy lub cytryny, a pieczeń nabierze wspaniałego cytrusowego aromatu.
- Do chilli con carne dodaj kilka kostek dobrej jakości ciemnej czekolady, która wzbogaci smak potrawy.
- Smak gotowego nadzienia do mięs poprawi garść rodzynek sułtańskich i posiekanych orzechów, lub parę łyżek utartego parmezanu.
- Marchewki będą słodsze, jeśli do wody, w której je gotujesz, dodasz pół szklanki soku z pomarańczy.
- Smak oraz konsystencja warzyw zyskają dzięki posypaniu ich łyżką uprażonych na suchej patelni nasion. Wypróbuj nasiona dyni, słonecznika lub ziarna sezamu.
- Brokuły przed podaniem posyp lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi.
- Do duszonych jabłek dodaj trochę skórki otartej z pomarańczy lub cytryny.
- Robiąc szarlotkę z kruszonką, dodaj do kruszonki kilka kropli esencji migdałowej i trochę migdałów w płatkach. Aromat migdałów doskonale uzupełnia smak jabłek.
- Pieczone ziemniaki przypraw kilkoma gałązkami rozmarynu.
- Możesz też posypać je kilkoma plasterkami czosnku.
To są porady z książki Perfekcyjna Pani domu z rozdziału:
Lekcja 12: Zmysł kulinarny. Zachęcam do podzielenia się poprawiaczami smaku w
komentarzach, chętnie poznam Wasze sposoby.
Hej:)
OdpowiedzUsuńja mam inny patent na jajecznicę:) zamiast majonezu można dodać mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego- jajecznica będzie kremowa i puszysta a mniej kaloryczna niż z majonezem:)
Chętnie wypróbuję:)
Usuń