czwartek, 5 kwietnia 2012

Delektuj się smakiem

        Według Anesthea Turner Perfekcyjnej Pani Domu jest wiele sposobów na poprawienie smaku potraw.


 Podaję kilka z nich:
  • Robiąc jajecznicę, na każde dwa jajka dodaj łyżkę majonezu, a będzie miała naprawdę kremowy smak.
  • Aby nadać sałatce delikatną nutę aromatu czosnku, lekko zgnieć jeden ząbek i potrzyj  nim wnętrze miski, zanim włożysz do niej sałatę.
  • Przed upieczeniem kurczaka włóż pod skórkę plasterki pomarańczy lub cytryny, a pieczeń nabierze wspaniałego cytrusowego aromatu.
  • Do chilli con carne dodaj kilka kostek dobrej jakości ciemnej czekolady, która wzbogaci smak potrawy.
  • Smak gotowego nadzienia do mięs poprawi garść rodzynek sułtańskich i posiekanych orzechów, lub parę łyżek utartego parmezanu.
  • Marchewki będą słodsze, jeśli do wody, w której je gotujesz, dodasz pół szklanki soku z pomarańczy.
  • Smak oraz konsystencja warzyw zyskają dzięki posypaniu ich łyżką uprażonych na suchej patelni nasion. Wypróbuj nasiona dyni, słonecznika lub ziarna sezamu.
  • Brokuły przed podaniem posyp lekko zrumienionymi płatkami migdałowymi.
  • Do duszonych jabłek dodaj trochę skórki otartej z pomarańczy lub cytryny.
  • Robiąc szarlotkę z kruszonką, dodaj do kruszonki kilka kropli esencji migdałowej i trochę migdałów w płatkach. Aromat migdałów doskonale uzupełnia smak jabłek.
  • Pieczone ziemniaki przypraw kilkoma gałązkami rozmarynu.
  • Możesz też posypać  je kilkoma plasterkami czosnku.
               To są porady z książki Perfekcyjna Pani domu z rozdziału: Lekcja 12: Zmysł kulinarny. Zachęcam do podzielenia się poprawiaczami smaku w komentarzach, chętnie poznam Wasze sposoby.

2 komentarze:

  1. Hej:)
    ja mam inny patent na jajecznicę:) zamiast majonezu można dodać mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego- jajecznica będzie kremowa i puszysta a mniej kaloryczna niż z majonezem:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)