Postanowiłam pozbywać się zapasów z zamrażarki, by móc ją rozmrozić i przygotować na letni sezon. Zaczęłam od warzyw, czyli brokuły i marchewka. W lodówce miałam jeszcze fetę i po połączeniu wyszedł farsz do pierożków.
Składniki:
- 1/2 brokuła
- garść pokrojonej w paseczki marchewki
- feta
- 300g mąki
- 20g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szk letniego mleka
- łyżka oliwy
- żółtko do posmarowania
Przygotować ciasto na pierożki. Wykorzystałam przepis na pizzę. Należy połączyć mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20min. W tym czasie ugotować brokuła i marchewką (około 5min). Ugotowane warzywa zmiksować, połączyć z fetą. Można doprawić ziołami (użyłam bazylii i oregano) oraz pieprzem.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać koła za pomocą kubka. Na środek nakładać farsz i lepić pierożki. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 190st. C około 12-15min na złoty kolor.
Super przepis. Zjadłaby takie :)
OdpowiedzUsuńTo może wpadniesz?
Usuńpierożki świetne. na ciepłą kolację, obiad albo przystawkę.
OdpowiedzUsuńTo prawda, zjedliśmy je na późny obiad, a potem jeszcze na kolejny posiłek:)
UsuńPieknie zrumienione i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńPierożki wyglądają rewelacyjnie;-) muszę spróbować
OdpowiedzUsuń