poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Drożdżowe pierożki z fetą i brokułem

             Postanowiłam pozbywać się zapasów z zamrażarki, by móc ją rozmrozić i przygotować na letni sezon. Zaczęłam od warzyw, czyli brokuły i marchewka. W lodówce miałam jeszcze fetę i po połączeniu wyszedł farsz do pierożków.

Składniki:
  • 1/2 brokuła
  • garść pokrojonej w paseczki marchewki
  • feta
  • 300g mąki
  • 20g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szk letniego mleka
  • łyżka oliwy
  • żółtko do posmarowania

             Przygotować ciasto na pierożki. Wykorzystałam przepis na pizzę. Należy połączyć mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozpuścić w mleku i dodać do mąki. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20min. W tym czasie ugotować brokuła i marchewką (około 5min). Ugotowane warzywa zmiksować, połączyć z fetą. Można doprawić ziołami (użyłam bazylii i oregano) oraz pieprzem. 
              Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować. Wycinać koła za pomocą kubka. Na środek nakładać farsz i lepić pierożki. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 190st. C około 12-15min na złoty kolor.




6 komentarzy:

  1. Super przepis. Zjadłaby takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pierożki świetne. na ciepłą kolację, obiad albo przystawkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zjedliśmy je na późny obiad, a potem jeszcze na kolejny posiłek:)

      Usuń
  3. Pieknie zrumienione i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierożki wyglądają rewelacyjnie;-) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)