poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Francuskie ciasto, plasty cukini, boczek...

            Kiedy zalegało mi w lodówce ciasto francuskie i cukinia, przypomniałam sobie o przepisie jaki kiedyś podała Zosia C. na swoim blogu. Postanowiłam wypróbować i przyznam, że to całkiem fajne połączenie. Nie miałam już pesto więc dałam pomidorowy sos cygański, myślę, że z pesto byłoby lepsze, ale z zamiennikiem też pasuje:)

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 średnia cukinia
  • 3-4 łyżeczki sosu pomidorowego (w oryginale pesto Rosso)
  • 1 cebula w piórka
  • 100g wędzonego boczku
  • kilka plasterków sera żółtego
  • sól i pieprz
           Zaczynamy od rozłożenia ciasta francuskiego, zwinęłam boki w rulonik. Ciasto posmarować sosem, ułożyć plasterki cukinii i piórka cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć małe plasterki boczku i sera. Wystające kawałki ciasta posmarowałam rozmąconym jajkiem, ale to nie jest konieczne. Piec w temp. 180st. C około 20min. Można posypać ulubionymi ziołami.



5 komentarzy:

  1. Ciasto francuskie - zjem w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto francuskie w Twoim wydaniu Ago, musi być niezwykle smaczne !

    OdpowiedzUsuń
  3. Również swego czasu spróbowałam tego przepisu i był pyszny.
    Smakował nie tylko mnie ale i wielu znajomym.
    A Twój "placuszek" wygląda smakowicie i na pewno smakował wybornie.
    Aż nabrałam ochoty na powtórkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)