Kiedy zalegało mi w lodówce ciasto francuskie i cukinia, przypomniałam sobie o przepisie jaki kiedyś podała Zosia C. na swoim blogu. Postanowiłam wypróbować i przyznam, że to całkiem fajne połączenie. Nie miałam już pesto więc dałam pomidorowy sos cygański, myślę, że z pesto byłoby lepsze, ale z zamiennikiem też pasuje:)
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 średnia cukinia
- 3-4 łyżeczki sosu pomidorowego (w oryginale pesto Rosso)
- 1 cebula w piórka
- 100g wędzonego boczku
- kilka plasterków sera żółtego
- sól i pieprz
Zaczynamy od rozłożenia ciasta francuskiego, zwinęłam boki w rulonik. Ciasto posmarować sosem, ułożyć plasterki cukinii i piórka cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć małe plasterki boczku i sera. Wystające kawałki ciasta posmarowałam rozmąconym jajkiem, ale to nie jest konieczne. Piec w temp. 180st. C około 20min. Można posypać ulubionymi ziołami.
Ciasto francuskie - zjem w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak ja:)
UsuńEch, zgłodniałam :-)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie w Twoim wydaniu Ago, musi być niezwykle smaczne !
OdpowiedzUsuńRównież swego czasu spróbowałam tego przepisu i był pyszny.
OdpowiedzUsuńSmakował nie tylko mnie ale i wielu znajomym.
A Twój "placuszek" wygląda smakowicie i na pewno smakował wybornie.
Aż nabrałam ochoty na powtórkę ;)