czwartek, 4 października 2012

Ciasteczka marcepanowe

              Próbuję przepisów z masą marcepanową, na razie kupną, ale mam w planach przygotowanie własnej w mojej kuchni. Te ciasteczka są pyszne, kruche, idealne do herbaty. W ciasteczkach tego typu wspaniałe jest to, że robi się je ekspresowo i piecze też bardzo szybko. Tak więc przy spokojnej krzątaninie, po upływie najwyżej pół godziny mamy domowe ciepłe ciasteczka.



Źródło: Moje wypieki

Składniki:
  • 130 g masy marcepanowej
  • 60 g cukru
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub pół łyżeczki aromatu migdałowego)

            Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania miękkiego gładkiego ciasta. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć widelcem tworząc wzorek kratki. Piec w temp.  190st. C przez około 12-15min. Wystudzić na kratce. 

Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Chyba nie powstrzymam się od zakupu tej masy (albo zrobienia - ciekawe czy łatwo się robi, może spróbujesz i dasz znać?), bo bardzo bardzo lubię marcepan! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dam znać jeśli wypróbuję:) Mam nadzieję, że będą smakowały:)

      Usuń
  2. Uwielbima marcepan! Te ciasteczka muszą być obłędnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm, bardzo smakowite ;) Gdzie kupujesz masę marcepanową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam ją w Niemczech w Netto. Z mojego miejsca zamieszkania to tylko 20km.

      Usuń
  4. Dawno nie jadłem marcepanu, w ciasteczkach musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam marcepan w wypiekach, idealnie się nadaje, Ciasteczka zapewne przepyszne, uroczo wygladają :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)