Próbuję przepisów z masą marcepanową, na razie kupną, ale mam w planach przygotowanie własnej w mojej kuchni. Te ciasteczka są pyszne, kruche, idealne do herbaty. W ciasteczkach tego typu wspaniałe jest to, że robi się je ekspresowo i piecze też bardzo szybko. Tak więc przy spokojnej krzątaninie, po upływie najwyżej pół godziny mamy domowe ciepłe ciasteczka.
Składniki:
- 130 g masy marcepanowej
- 60 g cukru
- 90 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub pół łyżeczki aromatu migdałowego)
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania miękkiego gładkiego ciasta. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć widelcem tworząc wzorek kratki. Piec w temp. 190st. C przez około 12-15min. Wystudzić na kratce.
Smacznego:)
Chyba nie powstrzymam się od zakupu tej masy (albo zrobienia - ciekawe czy łatwo się robi, może spróbujesz i dasz znać?), bo bardzo bardzo lubię marcepan! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńDam znać jeśli wypróbuję:) Mam nadzieję, że będą smakowały:)
UsuńUwielbima marcepan! Te ciasteczka muszą być obłędnie pyszne!
OdpowiedzUsuńMmmmm, bardzo smakowite ;) Gdzie kupujesz masę marcepanową?
OdpowiedzUsuńKupiłam ją w Niemczech w Netto. Z mojego miejsca zamieszkania to tylko 20km.
UsuńHmm...pyszne muszą być :)
OdpowiedzUsuńschrupałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłem marcepanu, w ciasteczkach musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marcepan w wypiekach, idealnie się nadaje, Ciasteczka zapewne przepyszne, uroczo wygladają :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń