Kolejny sposób na wykorzystanie solidnej dawki orzechów włoskich. Pyszne kruche ciasto, budyń i przypieczone orzechy. Pycha:)
Składniki:
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 155 g mąki pszenne
- 50 g cukru
- 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Składniki na ciasto zagnieść na
gładką masę. Utworzyć kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić (15min w
zamrażarce). Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Przykryć papierem do pieczenie, obciążyć
(np suchą fasolą) i piec w temp. 200st. C około 15min. Po tym czasie
zdjąć obciążenie i piec około 5min. W tym czasie przygotować pozostałe składniki tarty.
Wypełnienie:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1,5 szk mleka
- 1 szk orzechów włoskich obranych
- golden syrup (może być z tego przepisu: klik) lub miód płynny
Przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 3/4. Posłodzić jeśli proszek budyniowy nie zawiera cukru. Wyłożyć budyń na podpieczony spód, posypać orzechami (lekko je przygnieść) polać kilkoma łyżeczkami miodu lub golden syropu. Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min.
Smacznego:)
Muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie i nawet ja mam ochotę na kawałek, mimo że nie przepadam za orzechami włoskimi ;)
OdpowiedzUsuńA ja mam cały wielki kosz orzechów włoskich.... Ciacho wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dekoracyjnie wygląda z tą warstwą orzechów na górze :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście solidna dawka orzechów! Wyobrażam sobie jak chrupią... :) Może też zdecyduję się na coś z nimi, choć u mnie to produkt z etykietką 'ostrożnie', bo niestety duża porcja wywołuje migrenę. Ale co tam! ;)
OdpowiedzUsuńjejuuuuuu wypełniona po brzegi orzechami:D:D:D:D:D boska!
OdpowiedzUsuńMmmmm super połączenie
OdpowiedzUsuńBardzo orzechowo i rewelacyjnie pysznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wypieki z orzechami włoskimi, jestem pewna, ze nie potrafilabym sie oprzeć tej tarcie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, musi być megaaaa słodkie :)
OdpowiedzUsuńYummy z orzechami to coś dla mnie! Pychota!
OdpowiedzUsuńOrzechy włoskie i budyń... Musi smakować wspaniale!
OdpowiedzUsuńBudyń i orzechy - sprawiłaś, że niemal oblizałam monitor :)
OdpowiedzUsuńI jeszcze jakby wielkosc foremki byla podana to byloby mega.
OdpowiedzUsuńŚrednica 22cm :)
Usuń