wtorek, 23 października 2012

Tarta z budyniem i orzechami

                Kolejny sposób na wykorzystanie solidnej dawki orzechów włoskich. Pyszne kruche ciasto, budyń i przypieczone orzechy. Pycha:)

Składniki:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 155 g mąki pszenne
  • 50 g cukru
  • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
           Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Utworzyć kulę,  owinąć folią spożywczą i schłodzić (15min w zamrażarce). Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty.  Przykryć papierem do pieczenie, obciążyć (np suchą fasolą) i piec w temp. 200st. C około 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec około 5min. W tym czasie przygotować pozostałe składniki tarty.

Wypełnienie:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1,5 szk mleka 
  • 1 szk orzechów włoskich obranych
  • golden syrup (może być z tego przepisu: klik)  lub miód płynny

            Przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 3/4. Posłodzić jeśli proszek budyniowy nie zawiera cukru. Wyłożyć budyń na podpieczony spód, posypać orzechami (lekko je przygnieść) polać kilkoma łyżeczkami miodu lub golden syropu. Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min. 
               Smacznego:)


14 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie i nawet ja mam ochotę na kawałek, mimo że nie przepadam za orzechami włoskimi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam cały wielki kosz orzechów włoskich.... Ciacho wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dekoracyjnie wygląda z tą warstwą orzechów na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście solidna dawka orzechów! Wyobrażam sobie jak chrupią... :) Może też zdecyduję się na coś z nimi, choć u mnie to produkt z etykietką 'ostrożnie', bo niestety duża porcja wywołuje migrenę. Ale co tam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jejuuuuuu wypełniona po brzegi orzechami:D:D:D:D:D boska!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo orzechowo i rewelacyjnie pysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wypieki z orzechami włoskimi, jestem pewna, ze nie potrafilabym sie oprzeć tej tarcie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie, musi być megaaaa słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Yummy z orzechami to coś dla mnie! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  10. Orzechy włoskie i budyń... Musi smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. Budyń i orzechy - sprawiłaś, że niemal oblizałam monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I jeszcze jakby wielkosc foremki byla podana to byloby mega.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)