Składniki:
- 3 szk mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do piecznia
- 1 kostka masła do pieczenia (250g)
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 szk cukru
- jabłka obrane, pokrojone i podsmażone z cukrem
- cynamon
Mąkę, proszek, masło, jajka i cukier zmiksować na gruby 'piasek' mikserem. Wysypać 3/4 powstałej mieszanki na natłuszczoną blachę (wymiary około 20x30) i lekko przygnieść i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st. C na 15 min. W tym czasie jabłka połączyć z cynamonem i ubić pianę z białek. Wyłożyć owoce na podpieczony spód, na to pianę z białek i pozostałą część mieszanki. Piec w temp. 180st. C przez 30min.
Wystudzić. Smacznego:)
Prosto, szybko i pysznie! Mniam!
OdpowiedzUsuńwspaniała! szybka,łatwa i prosta.
OdpowiedzUsuńTo lubię:)
Najprostsze, najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście się zgrałyśmy :D
OdpowiedzUsuńZe wszystkich ciast na świecie chyba szarlotkę lubię najbardziej (i może jeszcze sernik:)
OdpowiedzUsuńkocham zapach pieczonej szarlotki w kuchni
OdpowiedzUsuń