Dziś polecam Wam bardzo prosty sposób na wytrawną tarę ze szpinakiem. Danie jest bardzo smaczne i efektowne mimo niewielkiego nakładu pracy:)
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu
- 2-3 łyżki wody
- szczypta soli
Składniki zagnieść i uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 28cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C na około 20min.
Wnętrze tarty:
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- ząbek czosnku- przeciśniętego przez praskę
- 100g sera brie lub innego pleśniowego - pokrojonego w kostkę
- 5-6 pomidorów suszonych z oleju - pokrojone w paski
- około 250g świeżego lub mrożonego szpinaku (brykiet)
Piec w temp. 180st. C przez około 25 min. Mrożony szpinak podczas pieczenia można "rozmącić" widelcem.
Podać najlepiej w towarzystwie sosu czosnkowego. Przygotować go mieszając 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie i sól.
Smacznego:)
Bardzo smakowite danie, zachęcasz do jego wykonania i zadowolenia się jego smakiem. Dziękuję :) Pozdrawiam Cię Aguś wiosennie i życzę dobrego dnia :)
OdpowiedzUsuńWypróbowała i jest to świetny przepis, dość unikatowy jak dla mnie.
UsuńRadosnych Świąt Pańskiego Zmartwychwstania
OdpowiedzUsuńZ serca Ci życzę...
Serdeczności Agusiu :)
Kocham szpinak, a w połączeniu z tartą musi być naprawdę dobry :)
OdpowiedzUsuńnataliakupczak.blogspot.com
Rzeczywiście szybki i prosty przepis na tartę ze szpinakiem. Warto zrobić.
OdpowiedzUsuńPycha! Szpinak jest na propsie :) Jestem fanką zdrowego stylu życia.
OdpowiedzUsuńmuszę wrócić do pieczenia tart, bo to świetna propozycja na kolację czy obiad!
OdpowiedzUsuńWidzę, że to ostatnio hit... co robisz żeby pozbyć się mdłego smaku szpinaku?
OdpowiedzUsuńCzosnek tu się świetnie sprawdza:)
UsuńZrobiłam i wszystkim posmakowało :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Muszę wypróbować w domu;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Genialne! Uwielbiam szpinak! Polecam Ci aplikację www.kcalmar.com. Tam mają dużo fajnych przepisów.... Może Cię zainspirują:)
OdpowiedzUsuńJa dodaję trochę więcej czosnku zawsze :) Uwielbiam ten smak. A tarty za szpinakiem są boskie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie szpinaku i sera pleśniowego, polecam ten przepis dla każdego!
OdpowiedzUsuńDanie ze zdrowym szpinakiem - to jest to;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście szybki i prosty przepis na tartę ze szpinakiem. Warto zrobić.
OdpowiedzUsuńWygląda super:)
OdpowiedzUsuńJa dodaję trochę więcej czosnku zawsze :) Uwielbiam ten smak. A tarty za szpinakiem są boskie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tartę:) Ta wygląda super!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńJak dla mnie Hit! Gratulację i mega dzięki za przepis <3
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńhejka musze sobie takie zrobic u siebie
OdpowiedzUsuń