piątek, 18 marca 2016

Tarta ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami

Dziś polecam Wam bardzo prosty sposób na  wytrawną tarę ze szpinakiem. Danie jest bardzo smaczne i efektowne mimo niewielkiego nakładu pracy:)



Składniki na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta soli

Składniki zagnieść i uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 28cm. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C na około 20min.


Wnętrze tarty:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku- przeciśniętego przez praskę
  • 100g sera brie lub innego pleśniowego - pokrojonego w kostkę
  • 5-6 pomidorów suszonych z oleju - pokrojone w paski
  • około 250g świeżego lub mrożonego szpinaku (brykiet)
Wymieszać śmietanę z jajkami  i mąką. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Na upieczony spód tarty ułożyć pomidory suszone pokrojone w paski, ser i szpinak. Zalać śmietanową mieszanką.
Piec w temp. 180st. C przez około 25 min. Mrożony szpinak podczas pieczenia można "rozmącić" widelcem.

Podać najlepiej w towarzystwie sosu czosnkowego. Przygotować go mieszając 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie i sól.

Smacznego:)

25 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite danie, zachęcasz do jego wykonania i zadowolenia się jego smakiem. Dziękuję :) Pozdrawiam Cię Aguś wiosennie i życzę dobrego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowała i jest to świetny przepis, dość unikatowy jak dla mnie.

      Usuń
  2. Radosnych Świąt Pańskiego Zmartwychwstania
    Z serca Ci życzę...
    Serdeczności Agusiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham szpinak, a w połączeniu z tartą musi być naprawdę dobry :)
    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście szybki i prosty przepis na tartę ze szpinakiem. Warto zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Szpinak jest na propsie :) Jestem fanką zdrowego stylu życia.

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę wrócić do pieczenia tart, bo to świetna propozycja na kolację czy obiad!

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że to ostatnio hit... co robisz żeby pozbyć się mdłego smaku szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i wszystkim posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować w domu;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne! Uwielbiam szpinak! Polecam Ci aplikację www.kcalmar.com. Tam mają dużo fajnych przepisów.... Może Cię zainspirują:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja dodaję trochę więcej czosnku zawsze :) Uwielbiam ten smak. A tarty za szpinakiem są boskie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam połączenie szpinaku i sera pleśniowego, polecam ten przepis dla każdego!

    OdpowiedzUsuń
  14. Danie ze zdrowym szpinakiem - to jest to;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rzeczywiście szybki i prosty przepis na tartę ze szpinakiem. Warto zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja dodaję trochę więcej czosnku zawsze :) Uwielbiam ten smak. A tarty za szpinakiem są boskie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię tartę:) Ta wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak dla mnie Hit! Gratulację i mega dzięki za przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  19. hejka musze sobie takie zrobic u siebie

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)