Bardzo smaczne kruche ciasto, z delikatnym kremem... Figa... Owoce oczywiście mogą być dowolne. Deser wygląda efektownie a jest naprawdę bardzo prosty i szybki:)
Składniki na ciasto:
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 155 g mąki pszenne
- 50 g cukru
- 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 130 g jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 figa
Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Utworzyć kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić (15min w zamrażarce). Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tarteletek (u mnie silikonowa). Wyszło mi 6szt. Przykryć papierem do pieczenie, obciążyć (np suchą fasolą) i piec w temp. 200st. C około 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec około 5min.
Składniki na krem zmiksować na gładko, przełożyć do upieczonych tarteletek, ułożyć kawałki figi i piec w temp. 180st. C około 15min. Smacznego:)
Mogę się poczęstować? Wyglądają kusząco;)
OdpowiedzUsuńmiłego dnia
Malwinna
Ależ bardzo proszę:)
OdpowiedzUsuńMusi smakować pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszne figowe smaki ! Pięknie zrobiłaś, wyglądają fantastycznie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajny krem- nietypowy. I figi- kocham we wszystkim ; )
OdpowiedzUsuńPyszne i lekkie ; )
urocze, takie na dwa, trzy gryzy :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :) Figi ostatnio królują na blogach, muszę się rozejrzeć, może jeszcze jakieś uda mi się kupić :)
OdpowiedzUsuń