czwartek, 11 października 2012

Tarteletki z kremem jogurtowym i figą

            Bardzo smaczne kruche ciasto, z delikatnym kremem... Figa... Owoce oczywiście mogą być dowolne. Deser wygląda efektownie a jest naprawdę bardzo prosty i szybki:)


Składniki na ciasto:
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • 155 g mąki pszenne
  • 50 g cukru
  • 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Składniki na krem:
  •  1 jajko
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Dodatkowo:
  • 1 figa
            Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Utworzyć kulę,  owinąć folią spożywczą i schłodzić (15min w zamrażarce). Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tarteletek (u mnie silikonowa). Wyszło mi 6szt. Przykryć papierem do pieczenie, obciążyć (np suchą fasolą) i piec w temp. 200st. C około 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec około 5min.
              Składniki  na krem zmiksować na gładko, przełożyć do upieczonych tarteletek, ułożyć kawałki figi i piec w temp. 180st. C około 15min.

Smacznego:)

7 komentarzy:

  1. Mogę się poczęstować? Wyglądają kusząco;)

    miłego dnia

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne figowe smaki ! Pięknie zrobiłaś, wyglądają fantastycznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny krem- nietypowy. I figi- kocham we wszystkim ; )
    Pyszne i lekkie ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. urocze, takie na dwa, trzy gryzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite :) Figi ostatnio królują na blogach, muszę się rozejrzeć, może jeszcze jakieś uda mi się kupić :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)