piątek, 12 kwietnia 2013

Muffinki brownie z kremem waniliowym

              Te małe urocze deserki są naprawdę pyszne! Robiłam je na wynos i choć trochę się obawiałam, nie było z tym żadnego problemu bo transportowałam je w formie do pieczenia. Przygotowuje się je bez większego wysiłku a efekt zachwyca. Polecam:)

Składniki na 24 muffinki:
  • 130 g gorzkiej czekolady 
  • 120 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 70 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

                     Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Do lekko stopionej czekolady z masłem dodać cukier i pozostałe składniki. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do papilotek do około 1/3 objętości (ciasta wystarczy wtedy na 24sztuki). Piec w temp. 160st. C przez około 15min do suchego patyczka. Ostudzić.


Składniki na krem i dekorację:
  • 300ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • dodatkowo: kilka łyżeczek dżemu truskawkowego
  • czekoladowe precelki

                   Każdą muffinkę lekko wydrążyć łyżką i w otworki nałożyć dżem truskawkowy. Na wierzch nałożyć krem.
                  Krem: Śmietanę dokładnie ubić z dodatkiem cukru i waniliowych piegów, na sztywno lecz uważać by nie zrobiło się 'masełko'. Udekorować ostudzone mini brownies. Do ostatecznej dekoracji użyłam czekoladowych precelków, ale można z powodzeniem użyć truskawek lub startej czekolady. 

Smacznego:)




7 komentarzy:

Miło mi, że tu zaglądasz:)