Uproszczona wersja tradycyjnego makowca. To było moje pierwsze starcie z tym ciastem w wersji rolo. Moje spostrzeżenia są takie, by dodać zdecydowanie więcej nadzienia i może zwijać wzdłuż krótszego boku, by ciasta w środku było mniej. Moja roladka póki co bardziej przypomina ciasto z makiem. Następnym razem podwoję porcję nadzienia makowego. Dużym plusem tej wersji jest niezwykła prostota w przygotowaniu, cisto wyrabia się bardzo szybko i łatwo, a potem ładnie rośnie.Podsumowując polecam ale koniecznie z większą ilością farszu. Proporcje masy makowej jakie podaję poniżej są już po podwojeniu.
Składniki:
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 60g masła, roztopionego i ostudzonego
- 20g świeżych drożdży
- szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, 1
łyżki cukru i mąki oraz mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić
dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).
Nadzienie:
- 400g maku - namoczonego i zmielonego
- 200g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki stopionego masła
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50g rodzynek (pominęłam)
- 50g orzechów włoskich - posiekanych
Wszystkie składniki masy wymieszać dokładnie, dosłodzić do smaku. Można przyprawić olejkiem migdałowym, szczyptą cynamonu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować masą makową. Zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego boku. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. C około 40-45min.
i tak pięknie wyszedł jak na pierwszy raz:)uwielbiam!
OdpowiedzUsuńmakooowiec <3
OdpowiedzUsuń