Razem z A. bardzo lubimy zupy z kukurydzy. Ta 'afrykańska' wersja bardzo przypadła nam do gustu, a została zaczerpnięta z jednego z odcinków Ugotowanych (oryginał można znaleźć tu). Krem jest rewelacyjny! Słodki, z wyczuwalnym aromatem kokosa. Polecam!
Składniki dla dwóch osób:
- 300ml bulionu warzywnego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 mała cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2cm świeżego imbiru
- sól
- 1 ząbek czosnku
- chili w proszku
- ziarenka kolendry (około 0,5 łyżeczki)
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (może być też pszenna)
W bulionie zagotować pokrojoną cebulę,czosnek, kukurydzę wraz z wodą z puszki. Gotować około 15min. Dodać przyprawy i mleczko kokosowe i gotować około 5min. Zmiksować i przecedzić przez sitko by uzyskać aksamitną konsystencję. Ponownie zagotować i zagęścić mąką kukurydzianą.
Smacznego:)
Inne propozycje na kremy z kukurydzy:
smakowity kremik:) pycha
OdpowiedzUsuń