czwartek, 4 kwietnia 2013

Krem kukurydziano kokosowy

                   Razem z A. bardzo lubimy zupy z kukurydzy. Ta 'afrykańska' wersja bardzo przypadła nam do gustu, a została zaczerpnięta z jednego z odcinków Ugotowanych (oryginał można znaleźć tu). Krem jest rewelacyjny! Słodki, z wyczuwalnym aromatem kokosa. Polecam!


Składniki dla dwóch osób:
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2cm świeżego imbiru
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • chili w proszku
  • ziarenka kolendry (około 0,5 łyżeczki)
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (może być też pszenna)

                  W bulionie zagotować pokrojoną cebulę,czosnek, kukurydzę wraz z wodą z puszki. Gotować około 15min. Dodać przyprawy i mleczko kokosowe i gotować około 5min. Zmiksować i przecedzić przez sitko by uzyskać aksamitną konsystencję. Ponownie zagotować i zagęścić mąką kukurydzianą.

Smacznego:)


Inne propozycje na kremy z kukurydzy:

1 komentarz:

Miło mi, że tu zaglądasz:)