poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Blok czekoladowo-pomarańczowy - a'la Bambo

                      To jest na pewno wspomnienie dzieciństwa. Dziś dość ciężko dostępny blok czekoladowo pomarańczowy Bambo. Chciałam przywołać ten smak w swojej kuchni i choć różni się on trochę od oryginału to i tak smakuje wyśmienicie:) Porcja wychodzi ogromna więc polecam na początek wykonanie z połowy składników. Skórkę pomarańczową można zastąpić orzechami i rodzynkami wtedy uzyskamy Skrzata:)

Składniki na dużą porcję:
  •  250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 400 g mleka w proszku
  • herbatniki/suche wafle
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (klik)
                     Masło stopić w garnku, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, pokruszone herbatniki lub wafle i pokrojoną skórkę pomarańczową (dwie garści). Do suchej mieszanki wlać płynną i dokładnie połączyć. Przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia. 

Smacznego:)
                  

8 komentarzy:

  1. Ostatnio w sklepiku 'wioskowym' kupiłam oba... Niestety Bambo był niezbyt zjadliwy, a Skrzat nie przypominał tego dawnego. I wcale nie chodzi o to, że smakowy punkt widzenia się zmienił. To po prostu była słaba namiastka prawdziwego produktu. Ciekawa jestem smaku tego domowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja teściowa go robi, ale bez skórki pomarańczowej. Chyba ze skórką ma fajniejsz smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmm też bym zjadła, oj zjadła. Prawie czuję smak........prawie! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uzależniający smak dzieciństwa:) Bravo

    OdpowiedzUsuń
  5. Uzależniający smak dzieciństwa:) Bravo

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam bambo! Muszę ten przepis koniecznie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)