To jest na pewno wspomnienie dzieciństwa. Dziś dość ciężko dostępny blok czekoladowo pomarańczowy Bambo. Chciałam przywołać ten smak w swojej kuchni i choć różni się on trochę od oryginału to i tak smakuje wyśmienicie:) Porcja wychodzi ogromna więc polecam na początek wykonanie z połowy składników. Skórkę pomarańczową można zastąpić orzechami i rodzynkami wtedy uzyskamy Skrzata:)
Składniki na dużą porcję:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 400 g mleka w proszku
- herbatniki/suche wafle
- kandyzowana skórka pomarańczowa (klik)
Masło stopić w garnku, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, pokruszone herbatniki lub wafle i pokrojoną skórkę pomarańczową (dwie garści). Do suchej mieszanki wlać płynną i dokładnie połączyć. Przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego:)
Ostatnio w sklepiku 'wioskowym' kupiłam oba... Niestety Bambo był niezbyt zjadliwy, a Skrzat nie przypominał tego dawnego. I wcale nie chodzi o to, że smakowy punkt widzenia się zmienił. To po prostu była słaba namiastka prawdziwego produktu. Ciekawa jestem smaku tego domowego :)
OdpowiedzUsuńMoja teściowa go robi, ale bez skórki pomarańczowej. Chyba ze skórką ma fajniejsz smak :)
OdpowiedzUsuńsmak z dawnych lat:) mmmmmm
OdpowiedzUsuńchciałabym go spróbować;)
OdpowiedzUsuńmmmmmm też bym zjadła, oj zjadła. Prawie czuję smak........prawie! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńUzależniający smak dzieciństwa:) Bravo
OdpowiedzUsuńUzależniający smak dzieciństwa:) Bravo
OdpowiedzUsuńUwielbiam bambo! Muszę ten przepis koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuń