Widziałam na wielu blogach, piękne zdjęcie pojawiało się co jakiś czas na stylowi.pl (tu i tu) więc musiałam upiec. Cynamonowy wieniec to ciasto drożdżowe z cynamonem i cukrem, pięknie się prezentuje! I choć mamy początek kwietnia to dość zimowo za oknem, dlatego pojawiła się potrzeba dogrzania, a cynamon świetnie się w tym sprawdza:) Zachęcam do wypróbowania, cieszy oko i podniebienie:)
Składniki na 4 wieńce:
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 125g masła, roztopionego i ostudzonego
- 40g świeżych drożdży
- szczypta soli
Zrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i
mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie
pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto
przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
(u mnie trwało to około 1h).
Nadzienie:
- 30g masła, roztopionego
- 3 łyżki cukru
- cynamon
- jajko do posmarowania
Wyrośnięte ciasto
podzielić na cztery części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować
masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak
roladę. Przekroić roladę wzdłuż na dwie części i zapleść jak na zdjęciach, ukształtować wieniec i 'skleić'.
Ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temp.
180st. C około 15-20min.
Ten wieniec jest wspaniały :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:D
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:D
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu cudownie!
OdpowiedzUsuńWesołych! :)
idealny ;d
OdpowiedzUsuńKurczę, wygląda świetnie! Chciałabym taki kiedyś zrobić, a teraz... wproszę się na kawał(eczek)? :))
OdpowiedzUsuńŚwietny! Szkoda, że już nie ma:(
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, już wiem co upiekę...
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie cudeńka, wogóle to kocham wszystko co z cynamonem. Wygląda obłędnie, baardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńo wow, robi wrażenie! :D
OdpowiedzUsuń