wtorek, 2 kwietnia 2013

Brownie bez mąki wg Nigelli

                  Rewelacyjne brownie, jak dotąd najlepsze jakie robiłam. Po zakupie książki Nigella Expresowo robiłam je kilka razy, ale ostatnio o nim zapomniałam. Przypomniała mi moja przyjaciółka pytaniem o przepis na to wilgotne brownie. Dziękuję G. za przywołanie tego smakołyku i za wspomnienia:) Ciasto upieczone jest bez mąki gdyż zastąpiona jest ona mielonymi migdałami.Mogą to być też inne mielone orzechy. Bardzo polecam! Oryginalny przepis można znaleźć też na stronie NL - tu.




Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (klik)
  • 200g cukru (można zmniejszyć do 150g)
  • 3 jajka
  • 150 g mielonych migdałów (lub zmiksowanych drobno płatków migdałowych)
  • 100g posiekanych orzechów włoskich


                 Czekoladę i masło rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej. Do roztopionej masy dodać cukier, wanilię i wymieszać. Po przestygnięciu wmieszać jajka, migdały i orzechy. Przełożyć masę do kwadratowej blachy o boku 24cm. Piec w temp. 170st. C przez 25-30min, po tym ciasto nadal będzie lepkie na wierzchu. Wystudzić i pokroić na około 16 kawałków (4x4).
                     Smakuje wspaniale podane z lodami i polane czekoladowym sosem.

Smacznego:)

22 komentarze:

  1. Biliśmy się wczoraj z mężem o ostatni kawałek:) NAPRAWDĘ NAJLEPSZE!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie - takie bardzo wilgotne... Szkoda, że się nie załapałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. swietny przepis, chyba podkradne ^^ poza tym serdecznie zapraszam Cie na mojego bloga :* mam nadzieje, ze znajdziesz cos dla siebie ;) bedzie mi bardzo milo, jak zaobserwujesz i udzielisz odpowiedzi w ankiecie ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ua :D Skoro bez nawet grama mąki, to po prostu sto procent czekolady w czekoladzie...wygląda bosko.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam brownie ale nigdy bez mąki. Migdały w zasadzie mogą ją z powodzeniem zastąpić. Musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobilam dzisiaj- PYSZNE! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo sugestywna fotografia, jessssuuu....

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jak piekę z połowy porcji to muszę zmniejszyć czas pieczenia? O ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można skrócić ale naprawdę niewiele, można spróbować piec 20min.

      Usuń
  10. Czy można by w tym przepisie zastąpić mielone migdały po prostu mąką pszenną w takich samych proporcjach? To brownie wygląda naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam piekłam to brownie i jest rewelacyjne , mam jednak pytanie podany czas pieczenia ...u mnie po 35 minutach w blaszce była płynna masa dalej , jak gęsta zupa......wydłużyłam czas pieczenia ale potem to już bardziej murzynek był niż brownie.....proszę podpowiedzieć jaka powinna być struktura ciasta żeby wyjąc z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba:) Jeśli blaszka nie jest mniejsza niż podana powinno wystarczyć 40 min pieczenia. Po tym czasie ciasto powinno być upieczone, po dotknięciu lekko sprężyste, a w miarę stygnięcia będzie tężało.

      Usuń
  12. Właśnie czekam aż ostygnie wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne! Piekłam już kilka razy z tego przepisu. Za każdym razem wyszło przepyszne. Czasem dla urozmaicenia dodawałam żurawinę albo połamaną białą czekoladę. Każdy, kto spróbuje, prosi o przepis :) Dzięki, że się nim podzieliłaś.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam brownie od dawna i przyrządzam je na różne sposoby z różnymi dodatkami. Od siebie mogę polecić brownie z solonym karmelem, które przygotowuję wg. przepisu z strony https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Moim zdaniem solony karmel jak najbardziej pasuje do tego ciasta. Polecam spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)