piątek, 5 października 2012

Krem z dyni z wanilią

                 Miałam ochotę na krem z dyni, jednak wiele przepisów jest bardzo skomplikowanych. Zaintrygowało mnie połączenie dyni z wanilią jakie zobaczyłam na jednym z ulubionych blogów Kwestii Smaku. Przepis wart wypróbowania:)

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebulka szalotka, obrana i pokrojona w kosteczkę (dałam 1/2 zwykłej cebuli)
  • około 1kg, obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • gorący wywar warzywny lub woda
  • sól
  • 1 laska wanilii (lub 1/2), przepołowiona wzdłuż, wyłuskane ziarenka

              Na oleju zeszklić cebulę (nie do zarumienienia), dodać dynię, doprawić solą i smażyć około 10min, aż dynia zacznie się rozpadać. Wlać wywar lub wodę, zagotować i gotować około 15min, aż dynia będzie całkowicie miękka. W połowie gotowania dodać ziarenka wanilii i pustą laskę. Po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii i zmiksować zupę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej podawać z grzankami.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. mmmm krem z dyni znam,jest pycha, ale propozycja podania go z wanilią no no no zaintrygowałaś mnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy z dynią w roli głównej,ale z wanilią jeszcze nie testowałam. KOLOR MA PIĘKNY!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe, chętnie bym spróbował z ciekawości :) Sam raczej nie będę gotował, bo nie jestem fanem wanilii ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie wiem, ta wanilia jakoś mnie nie przekonuje w tym zestawieniu... Boję się, że wyszłoby trochę dziwne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja myślę że wanilia świetnie pasuje do dyni, tylko nie można przesadzic z jej ilością bo zdominuje cały smak kremu

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)