poniedziałek, 17 września 2012

Racuszki na maślance

             Bardzo puszyste, rosnące jak szalone i pyszne placuszki. Zjedzone bez dodatków ale oczywiście dozwolone najróżniejsze połączenia:) Największym fanem placków u nas jest A. Ja za to uwielbiam je robić, smażenie naleśników lub placków bardzo mnie relaksuje, odstresowuje. Gdy jestem chora lub gdy w głowie kotłuje się pełno myśli czy smutków, wtedy najczęściej zabieram się za placki. Może to trochę dziwne, ale skoro pomaga, nie będę sobie odmawiała tej przyjemności:) A te dodatkowo poprawiają humor puszystością i wspaniałym smakiem...
Inspiracja z MW.


Składniki:
  • 500 ml maślanki
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • olej do smażenia
                  Dokładnie wymieszać maślankę z jajkami i mąką. Dodać sodę i cukier, wymieszać starannie na gładką masę (będzie dość gęsta). Rozgrzać olej na patelni i  kłaść łyżką masę, smażyć placuszki z obu stron na złoto. Podawać najlepiej ciepłe posypane cukrem pudrem. 
                   Smacznego:)

23 komentarze:

  1. Takich racuchów to wieki nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię takie racuszki mmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie ma to jak plackoterapia! :) Grunt to znaleźć swój sposób na odstresowanie, a jeszcze mąż zadowolony, bo się naje smacznych rzeczy!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie racuszki, szczególnie z bananem, albo tartym jabłuszkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zainspirowana plackami poszłam robić swoje, o!

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuszki wyglądają przepysznie i pięknie wyrośnięte ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam je <3 Idealne o każdej porze dnia.

    OdpowiedzUsuń
  8. ahh dziecinstwo ,uwielbiam je ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie racuszki,najlepiej z dodatkiem konfitury domowej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo prosty przepis, chętnie skorzystam i zobaczę jak wyjdzie. Moje mamie nie wychodzą i przestała je robić... a ja z rodzeństwem jej uwielbiamy. Dziękuje za przepis ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, przepis jest łatwy, więc polecam wypróbować. Mam nadzieję, że będą smakowały:)

      Usuń
  11. Wyszły cudowne jak na zdjęciu a nigdy mi nie wychodziły.Przepis EXTRA.POZDRAWIAM:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka.. Najlepiej smakuja z serkiem waniliowym i malinami...

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie ile sztuk mniej więcej wychodzi z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy zamiast sody może być proszek do pieczenia ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne racuch dawno takich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne racuszki☺ przepis super👍

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię już chyba dziesiąty raz.. najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzisiaj będę robić racuszki w/g Twojego przepsu,wyglądają na bardzo smaczne☺dziękuję za pezepis.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)