środa, 19 września 2012

Muffinki czekoladowe z kremem

            Przepis na muffinki pochodzi z książki Nigella Expresowo (były już na blogu tu). Dołożyłam krem i wyszły eleganckie, mocno czekoladowe deserki. Choć muszę popracować nad kształtami wyciskanego kremu:)



Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 160g cukru
  • 4 jajka
  • 50g mąki
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • szczypta soli
               Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Dodać mąkę, sodę i sól. Następnie dodać roztopioną czekoladę i masło. Najlepiej poczekać aż ostygną, często jednak wlewam od razu i szybko mieszam. Przelać do papilotek i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C około 20-25mi, do suchego patyczka.

Składniki na krem:
  • 250g serka mascarpone
  • kilka łyżeczek cukru pudru
  • 100g czekolady gorzkiej

           Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Serek utrzeć z cukrem i połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Krem schłodzić przez około 1h w lodówce. Przełożyć krem do rękawa lub szprycy i wyciskać krem wg uznania.



Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. swego czasu bardzo czesto robilam muffinki wedlug przepisu Nigelli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wciąż bardzo często je robię:)

      Usuń
  2. ale małe, słodkie cudeńka:) pięknie wyszły

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze i bardzo apetyczne ! Pięknie się prezentują z malinkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwilbiam muffinki ;) i czekoladę :) więc uważam, ze Twoje są naprawdę smakowite ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)