To kolejna wersja takiego ciasta na blogu, poprzednia tutaj. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bez wyrabiania, wystarczy ułożyć warstwowo składniki, odczekać sporo czasu aż spokojnie drożdże urosną, wymieszać i piec. Taka domowa drożdżówka, idealna każdego dnia:)
Inspiracja: Kuchnia Objazdowa
Składniki na ciasto:
- 25g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 kg mąki
- 100 g masła
- około 2 szklanek mąki
- 0,5 szklanki cukru
- owoce wg uznania
Składniki na ciasto ułożyć warstwowo w misce, bez mieszania. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Łyżką wymieszać i wyrobić ciasto (gdy będzie dość gęste wyrobić ręką). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ułożyć owoce (najlepiej sporo i dość ciasno, gdyż ciasto rośnie i przy niewielkiej ilości owoce 'znikają').
Przygotować kruszonkę z podanych składników, można to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera. Kruszonką obsypać owoce.
Piec w temp. 170st. C około 50min.
Smacznego:)
Najlepsze takie ciacha:D
OdpowiedzUsuńwłaśnie takiego ciacha szukam:) proste i pyszne, chetnie przetestuję przepis
OdpowiedzUsuńDrożdżowe uwielbiam w każdej postaci! Twój przepis jest super! :-)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to najlepsze i najzdrowsze ciasta, Twoje Agusiu wygląda rewelacyjnie smacznie z kruszonką to już bajka ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń