wtorek, 25 września 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - warstwowe II


             To kolejna wersja takiego ciasta na blogu, poprzednia tutaj. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, bez wyrabiania, wystarczy ułożyć warstwowo składniki, odczekać sporo czasu aż spokojnie drożdże urosną, wymieszać i piec. Taka domowa drożdżówka, idealna każdego dnia:)
Inspiracja: Kuchnia Objazdowa


Składniki na ciasto:
  • 25g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 kg mąki
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • około 2 szklanek mąki
  • 0,5 szklanki cukru 
Dodatkowo:
  • owoce wg uznania
           Składniki na ciasto ułożyć warstwowo w misce, bez mieszania. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Łyżką wymieszać i wyrobić ciasto  (gdy będzie dość gęste wyrobić ręką). Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Ułożyć owoce (najlepiej sporo i dość ciasno, gdyż ciasto rośnie i przy niewielkiej ilości owoce 'znikają').
           Przygotować kruszonkę z podanych składników, można to zrobić ręcznie lub z pomocą miksera. Kruszonką obsypać owoce.
               Piec w temp. 170st. C około 50min.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. właśnie takiego ciacha szukam:) proste i pyszne, chetnie przetestuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe uwielbiam w każdej postaci! Twój przepis jest super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe to najlepsze i najzdrowsze ciasta, Twoje Agusiu wygląda rewelacyjnie smacznie z kruszonką to już bajka ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)