piątek, 29 czerwca 2012

Czekoladowe ciasto z colą

            W lodówce mieliśmy zapas coca coli, która została po niedawnym wspólnym oglądaniu meczu. Przypomniałam sobie o cieście z coli, poszukałam w sieci i oto jest. Bardzo smaczne, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto. Polecam serdecznie!

Przepis znaleziony u abbry.

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru(dałam 270g)
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

  • 250 g roztopionego masła
  • 200 ml Coca-Coli
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka

                  W jednym pojemniku wymieszać składniki mokre i cukier, w drugim składniki suche. Połączyć składniki suche i mokre. Piec w temp. 180st. C około 40-50min.
                  Ostudzić i udekorować dowolną polewą. Można skorzystać z któregoś z tych przepisów: klik (przy tym cieście polecam sposób IV - polewa pięknie lśni).


20 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałam o dodawaniu coca-coli do ciasta:) brzmi interesująco, a ciasto wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie! Zapewne dzięki dodatkowi coli, ciasto jest bardzo puszyste. Zrobię na pewno, bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy smak coli jest mocno wyczuwalny, czy tylko dodaje ciastu wilgotności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie jest słabo wyczuwalny, głównie chodzi chyba bo słodycz i wilgotność. Jednak nadaje ciastu pyszny smak:)

      Usuń
  4. ciekawy pomysł, ale nie sądzę żeby u nas mogła zostać nawet odrobina zapomnianej coli:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ciotka tak robi :) uwielbiam to ciasto, jest wilgotne, tak jak lubię :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne! Musi pysznie, słodko, karmelowa smakować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Palce lizać, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne!Jeszcze z colą nie piekłam :)

    PS. AGA jeśli jesteś na FCB zapraszam serdecznie na mój Fan Page! Tam więcej zdjęć, publikowanych tylko tam, różne ciekawostki i info :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie próbowałam ciasta z coca cola, ale twoje wyglada oblednie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba nie jestem zwolenniczką dodawania do ciasta coca-coli. Co prawda nigdy nie próbowałam, ale jak wynika z przepisu, cola jest tylko dodatkiem, cukier i tak dosypujemy, do tego całkiem sporo. Z wcześniejszych postów wnioskuję, że cola nie dodaje także specjalnego smaku. Po co w takim razie dokładać dodatkowe ilości kalorii i cukru? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto z colą wychodzi bardzo wilgotne i to prawda, że smaku coli nie czuć za bardzo ale lubię próbować czegoś nowego. Choć rzeczywiście trochę więcej kalorii:)

      Usuń
    2. No jasne, nigdy nie wiadomo na co się trafi ;)

      Usuń
  11. ciasto z colą? kurcze, pierwsze słyszę ;) a powiedz czy kola tam robi dużą różnicę, cze smakuje raczej jak czekoladowa babka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest super wilgotne i miękkie, myślę że to dzięki coli. Dzięki coli wydaje się ono mocno czekoladowe. Warto spróbować:)

      Usuń
  12. Ciasto z coli to nowość :) brzmi zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z coli , coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciasto wygląda pysznie,na pewno spróbuję,a jakiej formy użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej sprawdza się tortownica o średnicy około 22cm. Ale może być też prostokątna o wymiarach około 22x12cm. Polecam wypróbować przepis, cisto jest pyszne:)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)