środa, 6 czerwca 2012

Panecakes widziane w Przepisie na życie

              Najczęściej panecakes i naleśniki robię tzw metodą na oko. Ale przyznaję, że warto skorzystać z przepisu, bo te placuszki są puszyste i bardzo smaczne.
 Inspiracja stąd. 

 Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka lub maślanki
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 5  -  6 łyżek roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli

          Zaczynamy od ubicia piany z białek. Żółtka i pozostałe składniki mieszamy na gładką masę. Połączyć z pianą z białek. Odstawiamy na kilka minut. Przed pierwszym placuszkiem smarujemy patelnię masłem. Wylewamy na rozgrzaną patelnię placuszki i smażymy z obu stron na złoto. Placuszki podajemy z dowolnymi dodatkami, wg uznania.

            Smacznego:)





9 komentarzy:

  1. ja na oko to dostaję furii ;) fajnie, że podajesz sprawdzony przepis z gramaturą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają faktycznie bardzo "puszyście" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smacznie się prezentują, :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pancakes "na oko" w moim przypadku zawsze kończyły się spektakularną porażką :D Ale dobrych przepisów na te placuszki nigdy za wiele!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smakowite! widać, że puszyste i tak ładnie przyrumienione

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)