Kolejny wypiek z rabarbarem, tym razem cisto pół na pół z truskawkami. To ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, z maślanym posmakiem. I mimo pewnych komplikacji podczas ucierania (wyglądało na zwarzone) wyszło smaczniutkie i bez zakalca.
Przepis stąd.
Składniki:
- 200 g masła
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g dowolnych owoców
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć na gładką masę, dodawać stopniowo cukier i sól dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim nadal ucierając. Dodać suche składniki. Wymieszać. Przełożyć do blachy (20x30cm) natłuszczonej, i ułożyć owoce (u mnie była połowa ciasta z truskawkami a połowa z rabarbarem).
Przygotować kruszonkę, składniki wyrobić w mikserze lub rozetrzeć między palcami. Ułożyć na owocach. Piec w temp. 175st. C około 45min.
takie wypieki lubię najbardziej:) klasyka, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDokładnie!KLASYKA! Zawsze sie takie ciasta sprawdzają!
OdpowiedzUsuńTo prawda, takie klasyki są niezastąpione:)
UsuńZ taką kruszonką do ja poproszę! :)
OdpowiedzUsuńHa ha:)kruszonka najlepsza!
Usuńbardzo lubię takie ciasta :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam ucierane z owocami! Co tu dużo mówić, podstawowe smaki lata ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne smaki i pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńciasta z owocami uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńRewelacyjne zestawienie owoców. Aż mi ślinka kapie.
OdpowiedzUsuń"zwaRZone", nie "zwaŻone"!!!
OdpowiedzUsuńBo pochodzi od "war", "warzyć" = gotować, a nie "ważyć" od "waga".
A ciasto wygląda całkiem fajnie :)
Dzięki za spostrzeżenie, trochę wstyd, ale ważne że już jest poprawnie:)
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w rabarbarowej akcji;*