Ciasto kruche z dodatkami:) Może kajmak, orzechy i czekolada to niezbyt letnie połączenie, ale czasem potrzeba takiej odmiany.
Składniki:
- 200g mąki
- 100g margaryny
- 50g cukru
- 2 żółtka
- łyżka gęstej śmietany
- masa kajmakowa
- 50g mlecznej czekolady
- orzechy do dekoracji
Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Do drugiego pojemnika wsypujemy
mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę i śmietanę. Dodajemy masę żółtkową.
Zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na około 30min, u mnie z braku czasu
była to zamrażarka i 10min. Po wyjęciu z chłodziarki rozwałkowujemy
ciasto wielkości foremki. Użyłam formy 25x25cm. Pieczemy w temp 180st. C
około 25min.
Po ostudzeniu smarujemy kajmakiem i dekorujemy roztopioną czekoladą i orzechami.
Lubię takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię:)
Usuńkruche ciasto jest najlepsze:)! wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że się podoba:)
UsuńTo taki świąteczny mazurek, pychotka, też bym chętnie zjadła mimo letniego sezonu;)
OdpowiedzUsuńdokładnie taki mazurek na wielkanoc który doskonale smakuje przez cały rok :)
OdpowiedzUsuńjak słodko:) pycha:D
OdpowiedzUsuńkajmak... nieodłączny element mazurków, kocham jego smak
OdpowiedzUsuńOdmiana jak najbardziej wskazana przy tak pysznym cieście :)
OdpowiedzUsuńkruche i kajmak - obłędne połączenie!
OdpowiedzUsuńPysznęę *-*
OdpowiedzUsuń