czwartek, 28 czerwca 2012

Kruche ciasto z kajmakiem i z czekoladą

              Ciasto kruche z dodatkami:) Może kajmak, orzechy i czekolada to niezbyt letnie połączenie, ale czasem potrzeba takiej odmiany. 

 
Inspiracja stąd.
 Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g margaryny
  • 50g cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka gęstej śmietany
  • masa kajmakowa
  • 50g mlecznej czekolady
  • orzechy do dekoracji 
               Żółtka ubijamy z cukrem na gładką masę. Do drugiego pojemnika wsypujemy mąkę, pokrojoną w kostkę margarynę i śmietanę. Dodajemy masę żółtkową. Zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na około 30min, u mnie z braku czasu była to zamrażarka i 10min. Po wyjęciu z chłodziarki rozwałkowujemy ciasto  wielkości foremki. Użyłam formy 25x25cm. Pieczemy w temp 180st. C około 25min. 
                 Po ostudzeniu smarujemy kajmakiem i dekorujemy roztopioną czekoladą i orzechami. 




11 komentarzy:

  1. kruche ciasto jest najlepsze:)! wspaniale wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się, że się podoba:)

      Usuń
  2. To taki świąteczny mazurek, pychotka, też bym chętnie zjadła mimo letniego sezonu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dokładnie taki mazurek na wielkanoc który doskonale smakuje przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kajmak... nieodłączny element mazurków, kocham jego smak

    OdpowiedzUsuń
  5. Odmiana jak najbardziej wskazana przy tak pysznym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kruche i kajmak - obłędne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznęę *-*

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)