sobota, 9 czerwca 2012

Wspólne gotowanie - Mussaka

Zostałam zaproszona do wspólnego gotowania w wirtualnej kuchni. Bardzo mnie to ucieszyło i od razu się zgodziłam. Zaprosiła mnie Viola i od niej mam przepis.
Publikacja efektów naszej pracy zaplanowano na sobotę 09.06.2012 o godz 11:00.

Gotowali ze mną:
MUSSAKA

Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml oliwy
  • 400 g mielonej jagnięciny (dałam mieloną szynkę wieprzową)
  • 400 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżo posiekanej mięty
  • 3 łyżki masła
  • 3łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 75 g żółtego sera (dałam około 150g)
  • sól, pieprz

Bakłażany umyć, osuszyć, i pokroić na plastry około 0,5 cm. Posolić i pozostawić na 1 godzinę. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie podsmażyć. Wlać do mięsa pomidory wraz z sosem z puszki i koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać zioła i cynamon. Patelnię zdjąć z palnika. Pokrojone bakłażany opłukać, osuszyć i smażyć porcjami z obu stron na pozostałej oliwie. W naczyniu do zapiekanek (żaroodpornym) natłuszczonym oliwą układać warstwowo bakłażany i mięso, naprzemiennie. Z roztopionego masła i mąki zrobić zasmażkę, wymieszać z mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Przyprawić do smaku, polać zapiekankę. Całość posypać startym serem i piec ok 45 minut w temp. 220st. C (w przypadku termoobiegu 200st. C).

Dziękuję za zaproszenie i wspólną zabawę:)

8 komentarzy:

  1. Jak ślicznie podane! Miło było spotkać się z Tobą w wirtualnej kuchni. Do zobaczenia wkrótce, mam nadzieję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach mussaka!Ja też dostałam zaproszenie, ale akurat nie mogłam skorzystać. Mam nadzieję, że uda się następnym razem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda Twoja wersja :) (równie przepiękne naczynie)
    Miło było razem gotować (mnie się niestety nie udało wyrobić w czasie z godziną:( Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. wyśmienite danie, na pewno do powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, nie robiłam wcześniej mussaki, ale teraz chętnie powtórzę:)

      Usuń
  5. To było bardzo udane przedsięwzięcie kulinarne. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Każda inna i każda apetyczna. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To było miłe gotowanie i Twoja wersja wygląda bardzo smakowicie, tak na balkonie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)