poniedziałek, 25 czerwca 2012

Cebulowe bułeczki

                Inspiracja stąd. Z tego przepisu wychodzi około 20 bułeczek, więc jeśli nie chcecie mieć aż tylu polecam zmniejszyć ilość składników o połowę.

Składniki:
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone)
  • 5,5 szklanki mąki pszennej 
  • dodatkowo do posmarowania: jajko roztrzepane z mlekiem
         Z drożdży, szczypty cukru i mąki oraz 0,5szk wody zrobić zaczyn. Mleko, wodę, cukier, sól i masło połączyć. Dodać mąkę, drożdże i cebulkę. Zagnieść ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Musiałam dodać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto wyjąć, wyrobić i podzielić na równe części - około 20. Uformować kulki i lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 30min. Przed pieczeniem bułeczki naciąć i posmarować jajkiem z dodatkiem mleka. Piec w temp. 200st. C przez około 20min.

           Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. takie bułeczki, to się rozumie;) u nas pewnie by ich jeszcze brakło:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki zbieg okoliczności, też dzisiaj miałam bułeczki śniadaniowe na śniadanie ;) szkoda tylko że kupne

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe pieczywo jest najlepsze pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och przepysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cebulowe mogą być smaczniutkie.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)