Składniki:
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1,5 szklanki letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone)
- 5,5 szklanki mąki pszennej
- dodatkowo do posmarowania: jajko roztrzepane z mlekiem
Z drożdży, szczypty cukru i mąki oraz 0,5szk wody zrobić zaczyn. Mleko, wodę, cukier, sól i masło połączyć. Dodać mąkę, drożdże i cebulkę. Zagnieść ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Musiałam dodać trochę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto wyjąć, wyrobić i podzielić na równe części - około 20. Uformować kulki i lekko spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 30min. Przed pieczeniem bułeczki naciąć i posmarować jajkiem z dodatkiem mleka. Piec w temp. 200st. C przez około 20min.
Smacznego:)
takie bułeczki, to się rozumie;) u nas pewnie by ich jeszcze brakło:)
OdpowiedzUsuńjaki zbieg okoliczności, też dzisiaj miałam bułeczki śniadaniowe na śniadanie ;) szkoda tylko że kupne
OdpowiedzUsuńdomowe pieczywo jest najlepsze pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńOch przepysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńCebulowe mogą być smaczniutkie.
OdpowiedzUsuń