wtorek, 20 marca 2012

Zapiekanka bolognese

            Oto zapiekanka pachnąca włoskimi ziołami. W tej zapiekance lubię to, że wszystkie jej części można przygotować wcześniej, potem tylko ułożyć warstwowo i zapiec. Tak było w tym wypadku, wszystkie warstwy przygotowałam z samego rana, by potem przygotować późny obiad.



Składniki:
  • 400g makaronu penne
  • ser żółty

Sos bolognese: 
  • 500g mięsa mielonego (dziś miałam mieszane wieprzowe i wołowe)
  • 1 puszka pomidorów
  • 100ml przecieru z pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z chilli
  • bazylia, oregano, pieprz, sól

Sos beszamelowy:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • około 150ml mleka
  • ząbek czosnku
  • sól
          Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przygotować sos bolognese. Pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni z czosnkiem, dodać mięso, posolić i smażyć kilka minut, mieszając.  Dodać pomidory, przecier i pastę chilli. Dokładnie wymieszać i gotować pod przykryciem około 15min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
             Przygotować sos beszamelowy. Roztopić masło, połączyć z mąką, dokładnie by nie było grudek. Wlać mleko i podgrzewać by sos zgęstniał. Doprawić solą i czosnkiem. Można dodać pieprzu.

         

              W naczyniu układać warstwowo:
  • trochę makaronu
  • sos beszamelowy
  • makaron
  • sos bolognese
  • ser zółty
             Zapiekać w temp. 200st.C około 20min. Smacznego.

Niestety nie mam ładnych zdjęć, gdyż od razu zapiekanka trafiła na stół a potem na talerze.



2 komentarze:

  1. ależ to zdjęcie jest piękne ;) podobnie robię lasagne ;) tylko makaron inny w zasadzie ;) i do mięsa dodaję jeszcze pieczarki ;) a do beszamelu odrobinę gałki muszkatołowej

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować, bo wygląda apetycznie ;) aż pojdę jutro po składniki i sobie przygotuje pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)