To trochę zmodyfikowany przepis na deserki czekoladowe wg Nigelli. Mąka została zastąpiona mielonymi migdałami co dało im przyjemy posmak i cięższą konsystencję. Na potrzeby akcji Wypieki bez mąki.
Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g masła
- 150g cukru
- 4 jajka
- 50g mielonych migdałów
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Dodać migdały, sodę i sól.
Następnie dodać roztopioną czekoladę i masło. Połączyć ze skórką pomarańczową Przelać do
pojemniczków i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C około 20-25min
(zależy od wielkości foremek).
Przepis został wyróżniony w akcji, jako wypiek niedietetyczny:
Właśnie piję swoją pierwszą kawkę ( u mnie 7.12) Twoje czekoladowe babeczki były by idealnym dodatkiem do niej. Choć nie! to moja kawa były by skromnym dodatkiem do babeczek!..........przepis jak najbardziej zaakceptowany!!! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis znalazł miejsce w akcji:))
UsuńBabeczki wyglądają bardzo smacznie:) a na dodatek są bez mąki:D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuń