piątek, 23 marca 2012

Czekoladowe babeczki bez mąki pachnące pomarańczą

             To trochę zmodyfikowany przepis na deserki czekoladowe wg Nigelli. Mąka została zastąpiona mielonymi migdałami co dało im przyjemy posmak i cięższą konsystencję. Na potrzeby akcji Wypieki bez mąki.

Składniki:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 50g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki sody 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
               Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Dodać migdały, sodę i sól. Następnie dodać roztopioną czekoladę i masło. Połączyć ze skórką pomarańczową Przelać do pojemniczków i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C około 20-25min (zależy od wielkości foremek).

Przepis został wyróżniony w akcji, jako wypiek niedietetyczny:

4 komentarze:

  1. Właśnie piję swoją pierwszą kawkę ( u mnie 7.12) Twoje czekoladowe babeczki były by idealnym dodatkiem do niej. Choć nie! to moja kawa były by skromnym dodatkiem do babeczek!..........przepis jak najbardziej zaakceptowany!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis znalazł miejsce w akcji:))

      Usuń
  2. Babeczki wyglądają bardzo smacznie:) a na dodatek są bez mąki:D

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)