Przepis pochodzi z książki Nigella Expresowo. W książce są to deserki, moje bardziej przypominają muffinki z minimalnej ilości mąki. Jak dotąd jedne z najlepszych czekoladowych muffinek jakie robiłam.
Składniki:
- 100g czekolady gorzkiej
- 100g masła
- 175g cukru
- 4 jajka
- 50g mąki
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, najlepiej mikserem. Dodać mąkę, sodę i sól. Następnie dodać roztopioną czekoladę i masło. Najlepiej poczekać aż ostygną ale ja często wlewam od razu, szybko mieszając. Przelać do pojemniczków i piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C około 20-25min (zależy od wielkości foremek).
Mocno czekoladowe! Kuszą:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ! Szybkie i zapewne smaczne. W następny weekand muszę się za nie zabrać. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania tego przepisu:)
UsuńUwielbiam czekoladę, a te muffinki wyglądają genialnie. Wydają się być szybkie w przygotowaniu, czyli przepis idealny. Wyszły Ci na prawdę piękne. :)
OdpowiedzUsuńSą bardzo szybkie i mocno czekoladowe:)
Usuńnajlepsze muffinki jakie kiedykolwiek jadłam!
OdpowiedzUsuńw ciagu godziny zniknęła cała blacha
baaardzo polecam