Crumble czyli deser najczęściej składający się z owoców i kruszonki. Smakuje wspaniale z dowolnymi owocami. Robi się go standardowo z owoców np podsmażonych. Nie mogę się doczekać owoców sezonowych, bo takie crumble z owoców leśnych, śliwek czy malin to rozkosz dla podniebienia. Dziś powstało szybkie crumble z surowego jabłka. Wszystko zrobiłam w malakserze.
Składniki:
- 1 jabłko
- 150g mąki
- 100g masła
- 100g cukru
Jabłko ze skórką ale bez pestek wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam. Dodałam łyżkę cukru. Można dodać cynamonu, będzie pachniało szarlotką. Ułożyłam w kokilkach. Następnie składniki na kruszonkę wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam. Ułożyłam na owocach i do piekarnika. Piekłam około 15-20min w temp. 180st. C.
Idealnie byłoby dodać lody waniliowe, niestety nie miałam. Najsmaczniejsze jest jeszcze ciepłe z roztapiającą się gałką lodów waniliowych. Szybki i smaczny deser.
kokilki się przydały;) świetny deser, napewno zrobię
OdpowiedzUsuńBardzo się przydają:)
UsuńMój Połówek uwielbia crumble. Najbardziej z rabarbarem;)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję latem:)
UsuńJa tez robilam niedawno crumble z jablkami. Zrobilam zdjecia,ale ze nie bylam z nich zadowolona to nie zamieszczalam ich na blogu...no coz..jestem bardzo krytyczna wobec siebie.Nie lubie zamieszczac czegos, co w 100% mnie nie cieszy i nie jest w miare perfekcyjne...pozdr.!
OdpowiedzUsuńOj szkoda, chętnie bym zobaczyła. Przyznam, że to taki deser, który ciężko sfotografować. U mnie może łatwiej było bo w kokilkach.
Usuńkażdy pomysł na jabłka jest godny uwagi :) ja je uwielbiam i chetnie wypróbuję coś nowego...
OdpowiedzUsuńTo prawda, jabłka wspaniale sprawdzają się w różnych kombinacjach:)
Usuń