A to wczorajszy obiad.
To kolejna propozycja z kuchni meksykańskiej. Burrito czyli tortilla zwinięta wokół farszu. To świetne danie bo tak naprawdę dodać do farszu można najróżniejsze składniki, wedle upodobań. Pyszne, pikantne i bardzo syte.
To kolejna propozycja z kuchni meksykańskiej. Burrito czyli tortilla zwinięta wokół farszu. To świetne danie bo tak naprawdę dodać do farszu można najróżniejsze składniki, wedle upodobań. Pyszne, pikantne i bardzo syte.
Podaję proporcje na 4 porcje. Na naszą dwójkę wystarczy na dwa obiady.
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 100 ml przecieru pomidorowego (może być koncentrat ale wtedy należy dać go zdecydowanie mniej i trzeba będzie dodać trochę wody)
- 1 łyżeczka pasty z chilli lub suszona przyprawa chilli, ale wtedy mniej, tylko do smaku
- pieprz, sól
- placki tortilli
Etapy przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę z wyciśniętym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodać mięso i smażyć kilka minut. Dodać pomidory, przecier, fasolę i kukurydzę. Pomieszać i gotować od czasu do czasu mieszając.
2. Pomieszać i gotować około 20min od czasu do czasu mieszając.
3. Nałożyć farsz na środek placków tortilla i złożyć w rulon. U mnie musiała pomóc wykałaczka by się nie otwierały. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Najlepiej z funkcją grill.
5. Wyłożyć na talerz.
6. I ostatni etap, czyli jedzenie:) Smacznego:)
Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńWow! :D
OdpowiedzUsuńRobię już 3 raz, pyszne!
OdpowiedzUsuńOmnomnom ;) :)
OdpowiedzUsuń