czwartek, 15 marca 2012

Burrito meksykańskie


         A to wczorajszy obiad.


         To kolejna propozycja z kuchni meksykańskiej. Burrito czyli tortilla zwinięta wokół farszu. To świetne danie bo tak naprawdę dodać do farszu można najróżniejsze składniki, wedle upodobań. Pyszne, pikantne i bardzo syte.
         Podaję proporcje na 4 porcje. Na naszą dwójkę wystarczy na dwa obiady.
          
        Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 ml przecieru pomidorowego (może być koncentrat ale wtedy należy dać go zdecydowanie mniej i trzeba będzie dodać trochę wody)
  • 1 łyżeczka pasty z chilli lub suszona przyprawa chilli, ale wtedy mniej, tylko do smaku
  • pieprz, sól
  • placki tortilli 

        Etapy przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę z wyciśniętym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodać mięso i smażyć kilka minut. Dodać pomidory, przecier, fasolę i kukurydzę. Pomieszać i gotować od czasu do czasu mieszając.


2. Pomieszać i gotować około 20min od czasu do czasu mieszając.


3. Nałożyć farsz na środek placków tortilla i złożyć w rulon. U mnie musiała pomóc wykałaczka by się nie otwierały. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.



4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Najlepiej z funkcją grill.


5. Wyłożyć na talerz.

6. I ostatni etap, czyli jedzenie:) Smacznego:)


4 komentarze:

Miło mi, że tu zaglądasz:)