poniedziałek, 12 marca 2012

Otrębowe hamburgery z piekarnika

            Nie przepadam za smażonymi kotletami mielonymi, ale te z piekarnika przypadły mi do gustu.


Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 cebula pokrojona i podsmażona
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • niecała łyżeczka soli

           Mięso z cebulą i przyprawami wymieszać dokładnie, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Odstawić na pół godz by smaki się połączyły. Dodać jajko i otręby, połączyć. Formować kotlety i ułożyć na natłuszczonej blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.
             Piec około 20-25 min w temp. 180st. C.


3 komentarze:

  1. Pyszna wersja burgerów :) U mnie dziś krewetkowe, lubię takie eksperymenty, więc i Twoje chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis :)

    Bardzo prosty i smaczny. Nawet taki żółtodziób jak ja sobie z nim poradził :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)