piątek, 16 marca 2012

Polewa czekoladowa do ciast

         Uniwersalna czekoladowa polewa do ciast.

Sposób I

Składniki:
  • 3 łyżki wody lub mleka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
        Masło rozpuścić, dodać wodę (mleko) i cukier. Mieszając czekać aż się rozpuści. Dodać kakao i dobrze wymieszać (można przesiać by nie było grudek, choć osobiście nigdy tego nie robię tylko już w garnku używam trzepaczki). Polewa gotowa. Poczekać by trochę wystygła i rozprowadzić na ciasto. Posypać płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą. Zastosowałam w tym i tym przepisie.

Sposób II 

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 15 g masła
  • 15 g cukru pudru
            Zagotować mleko, wrzucić do niego posiekaną czekoladę. Gdy zacznie się topić dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania lśniącej polewy. Udekorować ciasto.

Sposób III

Składniki:
  • 90g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szk śmietany kremówki
            Rozpuścić czekoladę i połączyć ze śmietaną. Polać nierówno ciasto, powinny być esy-floresy. Wykorzystałam tu.

Sposób IV

Składniki:
  • 3 łyżki mleka
  • 50g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
           Rozpuścić masło i cukier, dodać mleko, żelatynę i kakao, dokładnie rozpuścić, bez gotowania. Lekko przestudzić, udekorować ciasto. Dzięki dodatkowi żelatyny polewa będzie pięknie błyszczała. Zastosowałam ją np w tym przepisie: klik.

4 komentarze:

  1. Robię bardzo podobnie, ale bez wody, a z jajkiem. Wychodzi lśniąca i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawy pomysł, będę musiała spróbować

      Usuń
  2. A ja zawsze łamę czekoladę gorzką,ok.100g na ciasto w duzej blasze, rozpuszczam w kąpieli wodnej nad garnkiem z gotującą się woda, dodaje troche mleka, łyżkę śmietany i gotowe :)Jest bardzo aksamitna, nie zastyga calkiem jak kuwertura, ktorej sie ugryzc nie da :) POLECAM!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)