Uniwersalna czekoladowa polewa do ciast.
Składniki:
- 3 łyżki wody lub mleka
- pół kostki masła
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
Masło
rozpuścić, dodać wodę (mleko) i cukier. Mieszając czekać aż się rozpuści. Dodać
kakao i dobrze wymieszać (można przesiać by nie było grudek, choć osobiście
nigdy tego nie robię tylko już w garnku używam trzepaczki). Polewa gotowa. Poczekać
by trochę wystygła i rozprowadzić na ciasto. Posypać płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą. Zastosowałam w tym i tym przepisie.
Sposób II
Składniki:
- 100 ml mleka
- 100 g czekolady gorzkiej
- 15 g masła
- 15 g cukru pudru
Zagotować mleko, wrzucić do niego posiekaną czekoladę. Gdy
zacznie się topić dodać masło i cukier. Mieszać do uzyskania lśniącej
polewy. Udekorować ciasto.
Sposób III
Składniki:
- 90g gorzkiej czekolady
- 1/4 szk śmietany kremówki
Sposób IV
Składniki:
- 3 łyżki mleka
- 50g masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
Rozpuścić masło i cukier, dodać mleko, żelatynę i kakao, dokładnie rozpuścić, bez gotowania. Lekko przestudzić, udekorować ciasto. Dzięki dodatkowi żelatyny polewa będzie pięknie błyszczała. Zastosowałam ją np w tym przepisie: klik.
Robię bardzo podobnie, ale bez wody, a z jajkiem. Wychodzi lśniąca i pyszna :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, będę musiała spróbować
UsuńA ja zawsze łamę czekoladę gorzką,ok.100g na ciasto w duzej blasze, rozpuszczam w kąpieli wodnej nad garnkiem z gotującą się woda, dodaje troche mleka, łyżkę śmietany i gotowe :)Jest bardzo aksamitna, nie zastyga calkiem jak kuwertura, ktorej sie ugryzc nie da :) POLECAM!
OdpowiedzUsuńFajny szybki sposób, spróbuję:)
Usuń