Te naleśniki kiedyś zrobiła moja kuzynka i od jakiegoś czasu już za mną 'chodziły'. Bardzo lubię pierogi ruskie ale nie mam daru do lepienia pierogów. W takim wypadku te naleśniki świetnie się sprawdzają, bo przecież w pierogach ruskich chodzi o farsz. Więc uzyskałam smak o jaki mi chodziło bez stresu, że pierogi się rozpadną.
Składniki:
- 6-7 gotowych naleśników, np wg tego przepisu na naleśniki
- 3 średnie ugotowane ziemniaki
- 200g twarogu
- 2 średnie cebule pokrojone i zarumienione na patelni
- usmażone na maśle pieczarki do podania
- bułka tarta i jajko do panierki
Przygotowanie farszu to tylko wymieszanie zgniecionych ziemniaków, twarogu i usmażonej cebuli. Doprawienie solą i pieprzem. Po tym etapie wystarczy posmarować naleśniki farszem, złożyć lub zwinąć wg uznania, mogą byc jak u mnie ruloniki, trójkąty lub koperty jak krokiety. Obtoczyć kolejno w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano na oleju z masłem (1:1).
Jedzonko, które warto sporóbować.. Sycące i jakże dobre!:)
OdpowiedzUsuń