środa, 29 lutego 2012

Duże zrolowane bułki Hoagie

         Przepis pochodzi z bloga w całości poświęconego pieczywu, a można go znaleźć tutaj. Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu bułeczki.



Składniki:
  • 1 szk. + 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
         Zaczynamy od  rozpuszczenia drożdży w 2 łyżkach ciepłej wody. Pozostałe składniki połączyć, dodać do nich rozpuszczone drożdże. Ciasto wyrobić, powinna powstać gładka masa. Musiałam dodać trochę więcej mąki żeby się nie kleiło. Ciasto podzielić na 6 części i zrobić kulki. Pozostawić pod przykryciem na 30min do wyrośnięcia. Następnie należy każdą kulkę rozwałkować i zwinąć w rulonik jak roladę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą wyrosnąć dość spore, dlatego przydadzą się większe odstępy między nimi. Pozostawić pod przykryciem na 60-90min. Wzdłuż każdej zrobić nacięcie. Lekko posmarować wodą. Piec 15-20min w 220st. C.
           Super smakują z różnymi dodatkami, ale też z samym masłem, najlepiej własnej roboty, przepis tutaj.

2 komentarze:

  1. bardzo apetyczne te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wydaje się bardzo fajny jutro zamierzam go wypróbować ciekawe co mi z tego wyjdzie dam znać, a tymczasem pozdrawiam Natalia http://mojegotowaniee.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)