czwartek, 23 lutego 2012

Kandyzowana skórka pomarańczowa

               
                Ten przepis nie jest zbyt dokładny bo akurat jeśli chodzi o przetwory to w większości wypadku proporcji dokładnych nie stosuję tylko dodaję do smaku i na oko.

           

             Skórkę kandyzowaną robi się naprawdę szybko i warto zabrać się za to samemu by potem, gdy jest taka potrzeba nie kupować tych z konserwantami lecz wyciągnąć z domowych zapasów.

Składniki:
  • Skórka z pomarańczy
  • Woda
  • Cukier
                Zaczynamy od namoczenia skórek wodą. Powinny one tak ‘moczyć się’ około 2-3 dni. Wodę wymieniamy rano i wieczorem.
                Po upływie tego czasu skórki pokroić w drobną kostkę. Jeśli biała warstwa skórki jest gruba lepiej będzie ją wyciąć, jednak dla mnie to zajmuje zbyt dużo czasu i omijam ten etap.

                 Następnie wrzucamy skórkę do garnka lub patelni, dodajemy cukier i smażymy. Podlewać lekko wodą by nie przywierało.


                  Gotować tak około 10-15 min. Następnie gorące przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić by się dobrze zamknęły.



              Odstawić w ciemne i chłodne miejsce, u mnie stoją w szafce kuchennej a po otwarciu przetrzymuję w lodówce.
                Wykorzystywać  w razie potrzeby i ochoty do ciast, deserów i wg uznania do czegokolwiek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Miło mi, że tu zaglądasz:)