Ten
przepis nie jest zbyt dokładny bo akurat jeśli chodzi o przetwory to w
większości wypadku proporcji dokładnych nie stosuję tylko dodaję do smaku i na
oko.
Skórkę
kandyzowaną robi się naprawdę szybko i warto zabrać się za to samemu by potem,
gdy jest taka potrzeba nie kupować tych z konserwantami lecz wyciągnąć z
domowych zapasów.
Składniki:
- Skórka z pomarańczy
- Woda
- Cukier
Zaczynamy
od namoczenia skórek wodą. Powinny one tak ‘moczyć się’ około 2-3 dni. Wodę
wymieniamy rano i wieczorem.
Po
upływie tego czasu skórki pokroić w drobną kostkę. Jeśli biała warstwa skórki
jest gruba lepiej będzie ją wyciąć, jednak dla mnie to zajmuje zbyt dużo czasu
i omijam ten etap.
Następnie wrzucamy skórkę do garnka lub patelni, dodajemy
cukier i smażymy. Podlewać lekko wodą by nie przywierało.
Gotować tak około 10-15 min. Następnie gorące przełożyć do
słoików, zamknąć i odwrócić by się dobrze zamknęły.
Odstawić w ciemne i chłodne miejsce, u mnie stoją w szafce
kuchennej a po otwarciu przetrzymuję w lodówce.
Wykorzystywać w razie potrzeby i ochoty do ciast, deserów i
wg uznania do czegokolwiek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi, że tu zaglądasz:)