wtorek, 14 lutego 2012

Kopertki z ciasta francuskiego z kurczakiem


Składniki:
  •       Opakowanie ciasta francuskiego
  •        Pierś kurczaka
  •       Pieczarki 
  •        Olej
  •       Ser żółty 
  •       Pieprz, sól
  •     Jajko do posmarowania
Pieczarki umyć, pokroić  w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Gdy woda odparuje a pieczarki ściemnieją odstawić. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z dodatkiem przypraw wg uznania, wystarczy sól i pieprz. Połączyć pieczarki z kurczakiem.
Ciasto francuskie pociąć na kwadraty, mi z ciasta z dyskontu wychodzi 6 kawałków. Na środek każdego kawałka ułożyć plasterek sera i łyżkę farszu. Następnie zawinąć rogi i skleić. Posmarować kopertki rozmąconym jajkiem. Piec w 170° przez 15-20 minut. Żeby przekonać się czy są już gotowe wystarczy sprawdzić czy spód jest już suchy.

4 komentarze:

  1. Mała podpowiedź.. jeśli ktoś chce aby pieczarki nie traciły swojego łanego jasnego koloru wystarczy na początku smażenia skropić je odrobiną soku z cytryny :) smaku nie zmieni ale za to pod względem estetycznym będzie o niebo lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjeciu, gdzie są smarowane jajkiem widać jakby z jednego płata/rolki ciasta wyszło 6 sztuk...W przepisie podano , że 15. Wielokrotnie używałam gotowego ciasta i 15 sztuk to wyjdą miniaturki na 1 kęsa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, powinno być 6kawałków. Już poprawiłam. Dziękuję za podpowiedź. Gdyby miało być ich 15 nie wiem czy zmieściłby się farsz, żeby potem jeszcze je zawinąć:) To jeden z pierwszych wpisów więc proszę mi wybaczyć:)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)