- Opakowanie ciasta francuskiego
- Pierś kurczaka
- Pieczarki
- Olej
- Ser żółty
- Pieprz, sól
- Jajko do posmarowania
Pieczarki
umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na
łyżce masła. Gdy woda odparuje a pieczarki ściemnieją odstawić. Pierś kurczaka
pokroić w kostkę i podsmażyć z dodatkiem przypraw wg uznania, wystarczy sól i
pieprz. Połączyć pieczarki z kurczakiem.
Ciasto
francuskie pociąć na kwadraty, mi z ciasta z dyskontu wychodzi 6 kawałków. Na
środek każdego kawałka ułożyć plasterek sera i łyżkę farszu. Następnie zawinąć
rogi i skleić. Posmarować kopertki rozmąconym jajkiem. Piec w 170° przez 15-20
minut. Żeby przekonać się czy są już gotowe wystarczy sprawdzić czy spód jest
już suchy.
Mała podpowiedź.. jeśli ktoś chce aby pieczarki nie traciły swojego łanego jasnego koloru wystarczy na początku smażenia skropić je odrobiną soku z cytryny :) smaku nie zmieni ale za to pod względem estetycznym będzie o niebo lepiej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenną podpowiedź:)
UsuńNa zdjeciu, gdzie są smarowane jajkiem widać jakby z jednego płata/rolki ciasta wyszło 6 sztuk...W przepisie podano , że 15. Wielokrotnie używałam gotowego ciasta i 15 sztuk to wyjdą miniaturki na 1 kęsa:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, powinno być 6kawałków. Już poprawiłam. Dziękuję za podpowiedź. Gdyby miało być ich 15 nie wiem czy zmieściłby się farsz, żeby potem jeszcze je zawinąć:) To jeden z pierwszych wpisów więc proszę mi wybaczyć:)
Usuń