wtorek, 28 lutego 2012

Bigos

          To jest mój drugi bigos jaki robiłam w życiu. Po raz pierwszy zabrałam się za zrobienie tego klasyka gdy spodziewałam się przyjazdu przyjaciół. Wiedziałam, że będą dwa dni i coś takiego tylko do odgrzania na kolację czy obiad się przyda. Więc mimo, że wcześniej wydawało mi się, że bigos to bardzo skomplikowana potrawa postanowiłam go zrobić. Przyznam, że nie spodziewałam się takiego smacznego rezultatu. To prawda, że danie to wymaga cierpliwości i sporo czasu, ale nie jest trudne ani zbyt pracochłonne. Naprawdę warto się za niego zabrać.
          Ten prezentowany poniżej to moje drugie podejście do zrobienia bigosu, po tym jak dostałam spory zapas kapusty kiszonej. Część gorącego bigosu przełożyłam do słoików, szczelnie zamknęłam i odwróciłam by się dobrze zamknęły. Będę miała pyszne danie w bardziej zaganiane dni.


          Składniki:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego (tu łopatka i szynka)
  • 0,5 kg wołowiny (zastąpiłam jw wieprzowiną)
  • 4 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 300g boczku wędzonego
  • 250g pieczarek podsmażonych na maśle
  • 5-7 grzybków suszonych
  • powidła śliwkowe lub śliwki suszone, dałam około 3-4 łyżek, zależy od kwaśności kapusty
  • koncentrat pomidorowy, 1-2 łyżki

1. Pierwszego dnia zagotowałam pokrojoną kapustę kiszoną z podsmażonym pokrojonym w kostkę mięsem. Gotowałam 2godz na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

2. Drugiego dnia gotowałam rano przez pół godz (przed wyjściem do pracy). Wieczorem dodałam podsmażony boczek i pieczarki oraz namoczone i pokrojone grzybki. Gotowałam kolejne 2 godz na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

3. Trzeciego dnia rano zagotowałam jak poprzedniego dnia rano, pół godz. Po południu doprawiłam powidłami, koncentratem, pieprzem. Jeśli jest problem ze smakiem można dodać zasmażki, czyli mąkę podsmażoną na maśle. Jednak ostrożnie, bo to kaloryczny dodatek.





4 komentarze:

  1. Smak bigosu jest nieporównywalny z niczym innym :) Fajnie, że dodajesz śliwki/powidła - dziś wiele osób o tym zapomina, a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego patrzenia robi się głodno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam o śliwkach. Ja za to do swojego dodaję czerwone wino :) I jak mam ochotę na łagodniejszy smak to kapustę kiszoną mieszam z posiekaną zwykłą. Bigos gotuje jakieś 5-6 godzin, jednego dnia. Ale w smaku najlepszy jest dnia następnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z winem nie próbowałam, ale słyszałam, że to dobry dodatek:)

      Usuń

Miło mi, że tu zaglądasz:)